Мисля на тези избори да вкараме на първо място като депутат Йорданка Фандъкова, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти от район "Подуяне" в София, излъчвана в страницата му във Фейсбук.

Той уточни, че не е разговарял с Фандъкова. Самата тя присъства също на срещата със симпатизантите.

Борисов подчерта добрата ѝ работа, докато беше кмет на столицата. Той обясни, че на път за срещата тази вечер е видял колко много е свършила Йорданка Фандъкова през годините и затова решил да ѝ предложи депутатско място.

Имахме комфорта да управляваме еднолично, но не защото сме окупирали властта, а защото ни избираха. Другите само говореха, но не вършеха никаква работа. Ние защитавахме българския национален интерес. България беше регионалния лидер на Балканите и това бе признато от всички, припомни Борисов. Той добави, че всички важни срещи са се провеждали в България и попита: "Не ви ли прави впечатление в каква изолация сме сега? Сега сякаш промиха мозъците на нашите съграждани".

Лидерът на ГЕРБ увери, че няма да се отстъпи от подкрепата си за Украйна срещу агресора Русия. "Казал съм го от първия ден на войната. Ген. Запрянов е от ГЕРБ и му вярвам", разясни Борисов.

"Не съм настоявал Калин да стане министър на вътрешните работи. Ние нямаме никакво касателство към шефовете на ГДБОП, на полицията, те са назначавани в последните 3 години", отбеляза той.

"Хората видяха какво се случи с "Лукойл" и как безхаберно развалиха правителството, което отвън изглеждаше добре, но аз отвътре го крепях. Няма смисъл да се обиждаме или мразим. Просто ги попитайте: Какво направи Борисов? Защо го направихте? Кой ви накара да съборите правителството? Ние без ДПС няма как да направим всички тези регулатори, които според Конституцията трябва да се изберат със 160 гласа. Трябваше да си изберем регулаторите и да продължим да управляваме. Сега не виждам как ще се съберем заедно", обясни Бойко Борисов.

"Умишлено се работеше двата електората да се мразят. Те си мислят, че като минат тези два месеца - било каквото било. Сега си мислят, че като говорят така, ще постигнат успех срещу нас - напротив", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Имахме правителство, което поне отвън, като опаковка, изглеждаше добре пред евроатлантическите ни партньори, а те го развалиха,добави Борисов.

Питайте ги, като се срещате с тях, кое ги накара, Пеевски ли ги накара да развалят правителството, попита лидерът на ГЕРБ.

Трябваше сега да си изберем заедно регулаторите и да върви държавата напред, допълни той.

"Хемус" щеше да е готова, "Струма" щеше да е готова. А сега хем парите ги няма, хем нищо няма", натърти още веднъж Борисов.

"Съдебната реформа на ПеПе-тата се свежда до слагането на техни хора. Нищо друго," категоричен бе той.

В България преди години бяха непрекъснато Макрон и редица европейски лидери. Сега ги гледаме само по телевизията, а преди премиерът на Китай стоя 4 дни, Меркел, Макрон и Тереза Мей бяха тук, британският премиер беше тук, разхождаха се по Моста на влюбените. Сега сме в тотална изолация. Хекимян сега може да ви разкаже, ако е в добро настроение, какво нещо се е случвало по медиите, докато ни съборят, възмути се Борисов.

Малоумно ли е всичко това сега, ние бяхме в чакалнята на Еврозоната, откачихме се от Румъния, а сега Румъния е много по-напред. Като влезеш сега в Русе са дупки, ями, тъмница, мръсотия. Сега пътят до Русе щеше да е готов, а три години сме спали, "Хемус", "Струма" щяха да са готови - а сега хем парите ги няма, хем нищо няма, само дългове има, отсече лидерът на ГЕРБ.

Сега майката на подуенския кмет от ПП е министър, а Петков питаше защо майката на Сашо - Александър Ненков, е шеф на КЗК, коментира той по повод въпрос, зададен от залата.

"И като всички избори и тези са важни. Трябва да имаме 4-5 изведени приоритета, затова ще усилим юридическото лоби в парламента, ще вкараме наши добри юристи, защото това е много важно - да направим по-справедлива системата. Юристите трябва да могат да обяснят как работи системата и как да се подобрява", каза още Борисов.

"В сферата на строителството не може да обещаем нищо, защото парите ги нямаме. Парите изчезнаха", каза той.

"Относно сферата на сигурността и земеделието, това е нещо, което е по-лесно да обещаем, защото са основните ангажименти на Европейската народна партия. Нашият кандидат Урсула фон дер Лайен - уважението към ГЕРБ, към нас, не само че ще ни посети, но и в нейния щаб е Деница Желева, моят началник кабинет", допълни още Бойко Борисов.

"Светът върви към война. Ужасно е това, което се случва в Израел. Това са цели поколения с тази война. Трябва да се намери начин в парламента да има някаква стабилност", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Въпросът е не да вкараме човек в парламента, а живи специалисти. ПП говорят, че това правителство било наше. Но то е доминирано от ПП. Нека си говорят... Пожелавам успех на Главчев. Той е сериозен мъж и ще се справи", заяви в заключение Бойко Борисов.

В служебното правителство ГЕРБ застават зад военния министър Атанас Запрянов и искат премиерът Главчев да смени външния - в противен случай служебното правителство няма да има подкрепата на партията. Според Борисов Запрянов, за разлика от външния министър, се е представил фантастично на днешната конференция за сигурността в Черно море, която се състоя в София.

"За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия", заяви Борисов.