Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за втори път посреща външния министър на Великобритания Дейвид Камерън в София. Първия път Борисов беше негов домакин като премиер в Министерския съвет през 2015 г., когато Камерън също беше министър-председател и дойде на посещение в страната, а Лондон още беше в Европейския съюз. Тогава двамата премиери обсъждаха миграционния натиск и войната в Сирия.

Днес двамата бивши премиери се срещнаха в ново качество. Борисов разговаря с Камерън и като председател на външната комисия в парламента, а лордът сега е външен министър на Острова.

"Сигурността на Европа е отговорност пред всички страни на континента и само заедно можем да защитаваме нашия общ дом. Около този извод се обединихме с министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън, с когото днес имах удоволствието да се срещна по време на визитата му в България", съобщи лидерът на ГЕРБ в профила си във Фейсбук.

"Двамата разговаряхме за общите ни възможности за подкрепа на Украйна срещу руската военна агресия", казва той.

И изтъква, че като партньори в НАТО, България и #Великобритания винаги са имали активно сътрудничество в сферата на сигурността. "С Камерън разговаряхме и за повишаването на интензитета на двустранните отношения между нашите две страни.

Запознах британския външен министър и с приоритетите на евроатлантическото мнозинство в българския парламент за следващите 9 месеца след ротацията в правителството. Уверих Камерън, че евроатлантическият фокус на България остава централен приоритет на ГЕРБ", допълва още Борисов.

Снимка: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

 По-рано Камерън проведе среща с премиера Николай Денков и с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, по чиято покана е у нас. Тримата са се обединили, че главният фокус сега е подкрепата за Украйна.