Министър-председателят Бойко Борисов посрещна президента на Сърбия Александър Вучич, който пристигна на еднодневно посещение в България по негова покана, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Снимка: Министерски съвет

Почетен шпалир приветства сръбския президент на летище София, където след кратка двустранна среща Вучич и Борисов отпътуваха с хеликоптер, за да инспектират по въздух напредъка по изграждането на АМ "Европа" и "Балкански поток".

Снимка: Министерски съвет

По време на разговора двамата изразиха увереност, че независимо от трудностите, породени от епидемията от COVID-19, ще продължи ускорената реализация на проектите, които са от огромно значение, не само за двете страни, но и за целия регион.

Борисов изтъкна, че въпреки коронавируса, в България не е спирала работата по изграждането на АМ „Европа“ и на „Балкански поток“.

„Със завършването на магистралата пътуването между България и Сърбия ще бъде изключително бързо и лесно. Изграждането на АМ „Европа“ е важно не само за нашите две държави, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия“, изтъкна той.

И акцентира върху напредъка по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница.

„Работим усилено и очаквам близо 17 км от магистралата между София и границата със Сърбия да бъдат готови до края на годината“, посочи премиерът.

Снимка: Министерски съвет

АМ „Европа“ ще свързва ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. Тя е с дължина 48 км и е разделена на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе.

По време на срещата премиерът Борисов запозна сръбския президент и с напредъка по строителството на „Балкански поток“. Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“. Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

Снимка: Министерски съвет

„Проектът е от изключително значение за енергийна сигурност на целия Балкански регион.

„След малко заедно ще видим мащабите на строителството“, обърна се Борисов към Вучич.

По-късно премиерът му показа от въздуха напредъка по изграждането на АМ "Европа", която е част от Общоевропейския транспортен коридор номер 10. 

"Дясната страна, която е в посока към Сърбия, е асфалтирана вече. В момента се полага асфалт и на лявата страна. Като тръгнеш от Белград и в Бургас ще вечеряш", изтъкна Борисов.

И добави, че в момента се довършва и изграждането на АМ "Хемус", за да може и от АМ "Европа" да се стигне директно до Варна.

"Много е добре", отвърна одобрително Вучич.

 

След инспекцията двамата ще продължат обсъждането на теми от взаимен интерес за двете страни във Велико Търново, където ще проведат работен обяд.