Рано или късно Кирил Петков ще трябва да спре само да "говори", а да започне и да "отговаря". Това написа във фейсбук Бойко Борисов в отговор на коментар на Кирил Петков преди делото за клевета, което съпредседателят на "Продължаваме Промяната" води срещу лидера на ГЕРБ. 

"Корупцията и кражбите трябва да се показват и разследват. Всички факти по газовите сделки, по цените на бензина и нафтата, по Джемкорп и т.н. на кабинета "Петков" са предадени на разследващите и по тях работят българските служби. Затова не се чуди къде съм, КирилЕ!", заявява още Бойко Борисов. 

Кирил Петков предпочете да отиде в съда вместо на връщането на мандата с мотива, че той е там, за да опровергае "една голяма лъжа, че той и Асен Василев са се обогатили от газови посредници." Пред журналисти Петков заяви: "Сигурен съм, че днес г-н Борисов няма да се появи на това дело, както съм абсолютно сигурен, че лъжите, които са свързани и с Мариците и с това, че зимата ще бъде студена и гладна, трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надеждата, че има политици, които се борят за каузата и вярват, че корупцията е нещо лошо". 

По късно Петков написа във фейсбук: 

"Къде е Бойко Борисов? Няма го в съдебната зала! Защо? Защото и той знае, че лъжите в тази зала имат реални последици. Днес аз съм тук не само заради грандиозните лъжи на г-н Борисов за газовите посредници, които са абсолютно неверни, а защото с тези лъжи той иска да открадне надеждата на българските граждани. Иска да открадне надеждата на хората, че има български политици, които вярват, че никой не може да се обогатява от обществените средства."

Днес бе даден ход на делото, като в момента се разпитват свидетели, сред тях е и народният представител Венко Сабрутев.

Защитата на Борисов поиска в началото на заседанието днес отвод на съдебния състав. Причината е, че съдия Веселина Няголова и адвокатът на Петков - Стоян Мадин са били колеги, а според публикации в медии се намират в близки отношения. Искането за отвод обаче беше отхвърлено.

Делото започна на 15 ноември 2022 г. На първото заседание по процеса съдът обяви за допустим и заведения граждански иск от Кирил Петков срещу председателя на партия ГЕРБ Бойко Борисов за 10 хил. лева. Той е частичен от цялостния размер на предявените неимуществени вреди от 500 хил. лева по делото за клевета.