Бойко Борисов няма да е номинацията на ГЕРБ за премиер. Това стана ясно след консултациите, които представителите на парламентарната група на партията проведоха с президента Румен Радев. 

"България се нуждае от стабилно правителство възможно най-скоро, а изглежда, че избирателите възложиха тази отговорност на ГЕРБ-СДС" - с тези думи президентът Румен Радев прие представителите на най-голямата парламентарно представена партия преди връчването на първия мандат. На "Дондуков" 2 отидоха лидерът на партията Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова. 

Още снимки вижте тук >>>

"Всички знаем, че първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство - и то правителство, съставено възможно най-бързо и с най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и политическа криза. Освен това, имате и отговорността за неотложни задачи, отлагани от няколко парламента - законите по Плана за възстановяване, Шенген, еврозоната и Бюджет 2023", каза президентът. 

Радев попита ГЕРБ-СДС колко дълго възнамеряват да водят преговори с ПП-ДБ, които нарече техни "най-отявлени антагонисти" и дали имат резервен вариант, ако не се споразумеят за правителство с тях. Постави въпроса и за необходимостта от спешно приемане на Бюджет 2023. 

"Тези многопластови задачи стават все по-сложни заради фактора време. Защото, ако бързо бъде съставено правителство, което всички очакват и аз така се надявам, ще има време всички закони да бъдат разгледани. Ако не бъде съставено правителство, големият въпрос е какво ще бъде направено с бюджета и законите - тук водещ става факторът време, посочи президентът. 

Държавният глава пожела въображение и успех по повод заявката от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" за бюджет, в който няма да бъдат променяни разходите, няма да бъдат вдигани данъците и ще има три процента дефицит. 

Бойко Борисов, който взе думата преди Десислава Атанасова, каза, че най-стабилното и сигурно правителство, способно да свърши неотложните задачи и то в много кратки срокове, е правителство с ПП-ДБ и изрази оптимизъм, че това е възможно. Увери и че като партия ГЕРБ ще действа отговорно и няма да допусне фалит на държавата.

Снимка: БТА

"Винаги може да се намери и друг план, но нито ще е стабилен, нито дългосрочен, нито ще подобри перспективите на България. Ние сме отговорни и няма да оставим юни месец държавата във фалит и финансов колапс. Затова опитваме да сме отговорни - полагаме усилия, търпеливи сме. Депутатите от двете коалиции имат изключително единомислие и то не трябва да е проиграно заради загуба на няколко избиратели. Ако България е над всичко, това правителство ще може да се случи", каза Борисов.

Той припомни на президента и вицепрезидента, че е имало времена, в които най-висша ценност било добруването на държавата: 

"Вие сте по-млад, но Илияна (бел. ред.: Йотова) помни, казвам го като ЕГН, че най-голямата добродетел беше една партия да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното - или това, което си казал преди избори, или нищо. Въпросът е дали колегите ще преодолеят това, което постоянно чуваме в момента - какво щели да кажат избирателите на една партия".

В края на откритата за медиите част от консултациите държавният глава заяви, че ще попита всички парламентарно представени политически формации колко време ще е нужно за преговорите за съставяне на правителство, за приемане на бюджет, както и приемането на най-важните закони, които да не спрат страната ни да стане член на Шенген. Според Десислава Атанасова, ако имат подкрепа от другите политически сили, спешните законопроекти може да бъдат приети до две-три седмици след сформирането на парламентарните комисии.

От ГЕРБ-СДС пък попитаха държавния глава дали служебният кабинет ще успее да внесе в 49-ия парламент няколкото закона, които остават по ПВУ. Радев отвърна, че те ще бъдат внесени в срок. 

Пред журналисти след консултациите лидерът на ГЕРБ заяви, че той няма да е кандидатът на партията за премиер след получаването на първия мандат. Имали два варианта за кандидат за министър-председател - експертен и политически. 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че има няколко дни преди да за завърти рулетката с мандатите. С Радев говорили за датата за връчване и президентът заявил, че времето притиска всички и затова може да го забави само с няколко дни. 

Относно състава на правителството той поясни, че министрите може "да ги напише за няколко часа". "Половината парламентарна група на ГЕРБ-СДС са министри и много бързо може да бъде направен проектокабинет. Имаме вариант и за експертен, и за партиен кабинет", добави Борисов.

По думите му вече са водени неформални разговори с лидерите на ПП-ДБ. Но попита:

"Ние мнозинство ли сме с ПП-ДБ или не сме? Те обикалят студията от сутрин до вечер, за да обясняват, че не ни подкрепят. Страхуват се от това, какво ще кажат техните критици. Ние обаче сме готови да понесем и загубите, и критиките в името на държавата". 

Снимка: БТА

Радев ще приключи утре кръга от консултации, става ясно от графика на насрочването им. По-късно следобед той ще се срещне с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, а утре ще приеме последователно представители на "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ". 

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание, което е именно ГЕРБ-СДС.

Преди консултациите първата сила в парламента намери общ език с втората - ПП-ДБ, с които се разбраха за обща законодателна програма, но от "Продължаваме промяната - Демократична България" са категорични, че не са коментирали въпроса за редовно правителство.

Снимка: БТА