"Средствата от ЕС са моторът, който ни помага да се движим по-бързо напред", това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за новата Многогодишна финансова рамка за периода 2021 - 2027 г.

Пред журналисти министър-председателят защити решението на Народното събрание България да влезе в чакалнята на Еврозоната.

"Българските лекари, инженери, програмисти са много добре дошли в Европейския съюз, а държавата влага много пари да ги обучава, за тях е хубаво да има Европейски съюз. Тези, които сме били в социализъм, рязко се отличаваме от тези, които са с евро. Опитаха се да говорят, че еврото е лошо. Чакалнята гарантира банковата система. Банковият съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси. И аз не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България, да кажеш - виждате ли, те ги карат да станат по-зле. Ще говорим защо толкова ги е страх, че не могат да се нарушават банковите закони и да се фалират банки, това се големите опасности на нашите противници. А това глобално ни привързва към белите държави, към които нашите деца се стремят", каза Борисов, като подчерта, че парламентът гарантира, че сегашният курс на еврото ще се запази фиксиран.

По думите му единствената съпротива за влизането в Еврозоната е в България.

"Най-лесно е да се откажем", добави той, като изтъкна, че не получава очакваната подкрепа от десните сили у нас, които по-рано са поставяли приемането на еврото като условие да признаят успех на правителството, даже се наблюдавала яростна съпротива срещу това стратегическо решение.

Борисов коментира и така наречената Зелена сделка - предложението за постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката.

"Зелената сделка за България е голям проблем, 60% от електроенергията идва от въглищните централи, но надали Европа ще се откаже от нея и надали ЕП ще спре да иска това да стане по-скоро. Трябва следващите 10 години да се работи много активно. Дето се вика, аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече, но трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда", заяви той.

И отбеляза, че според представителите на ЕС с 14-те милиарда евро от следващия европейски бюджет до 2027 г. нашата страна би могла да реши тези проблеми, но същевременно това са средства също за инфраструктура, малки и средни предприятия, конкурентоспособност, образование.

"Тук е основният ни спор и битката е много голяма", каза премиерът.

Той уточни, че бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. ще бъде с 60 млрд. евро по-скромен.

"За България в момента сме постигнали, въпреки намаления бюджет, да получим толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно съотношение", поясни Борисов.

Министър председателят коментира и горещите съдебни теми, свързани с ЕС и САЩ.

"Ние, за разлика от други институции, ние не се месим в дейността на съдебната независима власт. Нито е било съгласувано, нито ме е питал някой, нито искам да коментирам", заяви Борисов по повод писмата, които главният прокурор Иван Гешев изпрати до европейските институции във връзка с отказа на Сърбия да екстрадира банкера Цветан Василев, обвързвайки това с нейното членство в съюза.

"Аз вече казах, че с този главен прокурор работим по различен начин в сравнение с предишния, когато всяка сряда планирахме какво ще се прави със спецслужбите, сега сме се разбрали за рамката - борба с корупцията, с битовата престъпност, контрабандата", изтъкна министър-председателят.

По повод обвиненията на САЩ в корупция срещу съдията Андон Мидалов, пуснал председателя на движение "Русофили" Николай Малинов в Москва, той пък коментира, че тази тема не е била обсъждана на срещите му в Брюксел, тъй като са имали да решават "важни неща":

"Държавният департамент на САЩ е взел решение. Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси и може би оттам са тръгнали нещата. Едното е работа на САЩ, другото е решение на български съдия - той е независим, така е решил".

И допълни, че не е бил изненадан ни най-малко от вчерашното съобщение на Вашингтон, с което на Мидалов и семейството му се налага забрана да влиза в страната.

"Не се меся в съдебни процеси, но прекрасни са ни правните отношения със Саудитска Арабия, с Обединените арабски емирства", допълни Борисов по повод очакваната екстрадиция на Васил Божков.

Накрая със смях премиерът споледи пред българските журналисти:

"Много се радвам на снега, като кмет гледах само да не падне снежинка. Сега голяма радост! Затворили Шипка, а то такава радост не е била никога. Кметът на Перник вика: Боже, боже! Сушата е страшна работа. Господ ни чу. И за житото е добре, и за посевите. За навсякъде е добре, всички язовири бяха празни, по Делиормана от лятото не е падал дъжд, и не само там. Народът е казал: голям сняг, голям комат!".