"За съжаление, се потвърди убеждението ни, че българското правителство е изгубило възможности за България, като не е реагирало навреме по няколко въпроса. На тръгване от София журналистите ме питаха каква е целта на визитата ми в Брюксел. Най-добре днес я описа вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас, с когото се срещнахме. Той каза, че едва ли има по-важен момент за тази наша среща от днешния ден. Това е така, защото сега се решават много важни въпроси за бъдещето на Европейския съюз и на България" - това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

"Тук диалогът за Европа се води много активно, а в България българското общество нищо не чува от това. Рискът е в един момент страната ни да бъде поставена пред свършен факт - при взети решения, които трябва да изпълняваме и те да не отчитат нашия български интерес", коментира Нинова.

Тя допълни, че на срещите си в Брюксел е била информирана за още един проблем: "Започват работа органите в Комитета по регионите, а България не е излъчила свои представители. Нашите европейски колеги ни споделиха тревожно това, защото те стартират своята дейност без България да има свое участие. Българското правителство е утвърдило само един единствен представител до момента - кмета на Габрово, по незнайно какви критерии. За нас това е абсурдно забавяне и е безотговорно, че този орган започва работа без българско участие."

Лидерът на БСП обясни, че на срещите си е разговаряла по няколко ключови теми - Зеления пакт, многогодишната финансова рамка и мястото на България в този процес, предстоящата Конференция за бъдещето на Европа, както и програмата на новата Европейска комисия.

"Страната не се е присъединила към програмата на Европейската комисия "Въглищни региони в преход", която е изключително важна, за да се гарантира справедлив преход. Представих решението на българският парламент отпреди няколко дни по инициатива на БСП, с което задължихме Министерски съвет да предприеме действия за присъединяването на България към платформата "Въглищни региони в преход", без да поема ангажименти за закриване на въглищните централи", каза Нинова.

Тя обясни, че позицията на БСП е, че има нужда от решение на тема екология, климат, зелена кръгова икономика, но не бива тези решения да са за сметка на българската индустрия и работни места.

Председателят на БСП информира, че България е трябвало да представи свой национален план, който е бил върнат с много критики, като една от тях е, че той не предвижда мерки за справяне с енергийната бедност в България.

"Срокът да бъде представен коригираният план е до края на февруари. Ние в България не знаем за това. Нито парламентът обсъжда това, нито Министерски съвет взе такова решение. Прави се нещо на тъмно и това е огромният риск в един момент да трябва да изпълняваме чужди решения. Затова поехме ангажимент да поемем инициатива в България всички тези въпроси да се решават с публичен дебат, да привлечем работодатели и синдикати, да ангажираме българският национален парламент", заяви Корнелия Нинова.

Председателят на БСП коментира, че е изразила позиция кохезионната политика да се запази, защото България е една от страните в най-тежко положение що се отнася до доходи, бедност, увеличаващи се неравенства, и криза в здравеопазването.

Тя допълни, че ако решения наклонят везните във финансиране на други политики, това би се отразило тежко на България, защото страната не само не догонва Европа, но и вътре в държавата има дълбоки регионални различия.

"Тук представих визията на БСП за конкретни мерки в тази посока - подобно на плана "Юнкер" ние бяхме предложили да има национален план за финансиране на изоставащите райони. Те да могат да кандидатстват по проекти и от този специален фонд в българския бюджет да бъдат финансирани българските райони. Управляващите отхвърлиха това наше решение. Представих и нашата визия за това, че част от данъците, събрани в общините, трябва да останат в тях, което е често срещана европейска практика, но отново ГЕРБ са против тази идея", каза Нинова.

"Засегнахме темата за социалния стълб, за младежката заетост, образованието. Във всички тези области представих визията на БСП. Да водим европейския разговор за България и българския разговор за Европа открито и ангажирано", завърши Корнелия Нинова.