Задълбочава се проблемът с нелегалните мигранти на територията на България. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с Маркус Фербер, председател на фондация "Ханс Зайдел". Лидерът на ГЕРБ е на посещение в Бавария на конгреса на Християнсоциалния съюз, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му бежанците са навсякъде и проблемът ескалира.

"Вчера с много усилия успяхме да приемем в Народното събрание, по инициатива на ПГ на ГЕРБ-СДС, решение за потвърждаване пътя на България към еврото - от 2024 г. В първия ден на парламента внесохме Проект на решение за даване на военна помощ на Украйна", посочи Борисов. Също така още в първия ден внесохме Проект на решение за 100% диверсификация от руски газ и руско ядрено гориво, допълни лидерът на ГЕРБ.

"По време на нашето управление бюджетът беше с излишък, сега дефицита достига 7%. Външният дълг вече е 35% и новия дефицит достига 15 млрд. Рекордни нива на инфлацията", заяви председателят на ГЕРБ и допълни, че в същото време България е на челни места по производство на електроенергия в ЕС, най-големи производители на слънчоглед и зърнени култури. Военната промишленост произвежда в пъти повече от друго време", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той добави, че България е в труден период и българският народ се е доверил отново на ГЕРБ, като я е поставил на първо място. 

Бойко Борисов и Маркус Фербер изразиха задоволство от съвместната работа и високо оцениха дългогодишното сътрудничество между ГЕРБ и Фондацията. Двамата набелязаха нови съвместни проекти в сферата на подготовка и обучение на кадри, както и формулирането на политики за развитието на България.

Фербер уточни, че част от инициативите, които ГЕРБ и фондация "Ханс Зайдел" ще реализират ще бъдат насочени към младежки семинари и адаптиране на управленските политики към актуалните европейски измерения. Обученията ще обхванат противодействието срещу фалшивите новини и начините за справяне с езика на омразата.

По време на срещата Борисов информира Фербер, че ГЕРБ е поела разноските на група деца от Украйна, които са били на българското Черноморие.