Премиерът Бойко Борисов отчете спад в заболеваемостта и смъртността от коронавируса у нас и посочи, че предприетите мерки са били навременни и максимално щадящи свободата и правата на хората. Борисов направи този анализ по време на посещение в многопрофилната болница "Света Анна" в София, заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов, ден след като министър Ангелов беше ваксиниран публично срещу КОВИД-19 в тази болница.

Борисов заяви, че е спаднал и натискът върху интензивните отделения, а огромната радост е, че оздравелите хора са в пъти повече от новите случаи на заразяване.

Колкото до ваксината и отношението на хората към нея, премиерът прогнозира: "Ще стане като със санирането - в началото минаваха емисари и плашеха хората, че ще им вдигнат данъците, че някой ще купи или продаде имотите, такива измишльотини"

"Като видяха хората колко е хубаво, кметовете сега питат кога ще продължи санирането. Същото е и с ваксината - в началото се уповаваме само на Европейската агенция по лекарствата и на Европейската комисия. Все повече информация идва, все повече ще обяснявате на хората. Ще дойдат различни ваксини, личните лекари ще кажат при кой коя е най-подходяща", обясни Бойко Борисов.

Според премиера е важно, че сега хората виждат знаковите лекари да се ваксинират. В тази връзка той посочи, че е разговарял с доц. Атанас Мангъров.

"Той каза, че ще се ваксинира, ако вече не го е направил. И него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100 процента за ваксинирането. Поддържам контакти и с двата лагера", обясни още Борисов.

От своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че ще бъдат отпуснати 1 милион и 400 хиляди лева за нов скенер за болницата през 2021 година. Ще бъде изграден и голям параклис, който ще бъде отворен за посещение както от пациенти, така и от живеещите в квартала.

По-късно премиерът Борисов провери ремонта на язовир "Студена" край пернишкото село Мещица. Язовирът се укрепва и ще е готов през януари. Модернизира се контролната измервателна система на водоема, която се осъществява чрез поставяне на индикатор за нивото на водата, метеорологична станция, пиезометри за водно налягане и инклинометри.

Това ще позволи изграждането на система за ранно предупреждение, която ще включва дистанционно наблюдение на водното ниво, на деформации и филтрация по стената, валежи, температура на въздуха и скорост на вятъра.

"Сега е суша, имаме години с наводнения, а тези язовири са като буфери", каза премиерът. По време на посещението стана ясно, че язовир "Студена" е достатъчно пълен.

По думите на Борисов в цялата страна се реконструират част от язовирите, за да се подобри техническото им състояние и да се осигури безопасността на хората. Ремонтират се 90 водоема от фирмата "Монтажи" към Министерството на икономиката. Ремонтите на 15 от язовирите вече са завършени.

В края на януари се очаква да приключи реконструкцията на още 30-40 водоема в страната.