Доц. Атанас Мангъров, който само преди два дни беше назначен за шеф на отделението за болни от коронавирус в столичната Инфекциозна болница, съобщи в телевизионно интервю, което даде без маска на живо, че двама от синовете му са заразени.

На въпрос на водещата на Bulgaria ON AIR дали се притеснява, че може да се зарази, той отговори:

"Да, би могло. Двамата ми сина са с COVID-19...".

Попитан това означава ли, че е контактен с тях, Мангъров, който очевидно не е под карантина, отвърна: "Ами аз съм всеки ден контактен, да не мислите, че ако си сложите маска, ставате неконтактна? Всеки ден всеки от нас е по много пъти контактен, независимо дали го осъзнава или не. Когато някой преглежда болен с COVID, той автоматично става контактен и влиза в тези административни разпоредби (за поставяне под карантина), затова трябва да се променят изискванията. Казах го на здравния министър, мислят там...".

Мангъров обаче уточни, че влиза с маска в отделението в Инфекциозна болница, след като преди дни в друго интервю призна, че невинаги го прави в детското отделение, което досега оглавяваше."

По-късно инфекционистът уточни пред Нова телевизия, че има дъщеря и трима синове, като двама от тях са проявявали симптоми, сходни на коронавирус, но нямали намерение да се тестват, не са и диагностицирани

Няма втора вълна на COVID-19, а случващото в последните седмици е естествен ход на епидемията. През лятото е имало силно намаляване на случаите, тъй като заболяването не е силно смъртоносно, каза още доцентът.

"Коронавирусите през 2003 и 2012 г. бяха много по-силно смъртоносни. При този засега смъртността е около 0,3% - доста ниска. През студените месеци наблюдаваме естествен ход на епидемията. Тя ще стигне докато 70% от хората не минем през този вирус. 30-40% от населението към дадения момент са заразени. Би трябвало след около 2-3 месеца цялото население да се е срещнало с вируса", обясни той.

Предизвикващият полюсни реакции специалист подчерта , че 80% от случаите протичат безсимптомно, а от останалите нужда от болнично лечение имат едва 2-3%.

"Няма дефинитивно лечение. "Азитромицин" се изписва на всеки, който се обади и каже, че е положителен. Не разбирам защо се прави това. Това трябва да се каже на хората и на лекарите. COVID е остра вирусна инфекция, която е твърде продължителна. Острата фаза е 13-15 денонощия. Антибиотиците не помагат! Това е самоограничаващо се заболяване", подчерта Мангъров.

И изрази мнение, че се нагнетява излишно напрежение, което води до това, че болниците се препълват и са напът да блокират. Той смята, че голяма част от заразените трябва да се лекуват вкъщи, а не в болниците.

"Всеки се насочва към болница, защото вкъщи няма кой да го лекува. Когато някой има симптоми и се обади на личния си лекар, той му казва: Върви и си направи тест. Когато този човек се окаже положителен, той се карантинира вкъщи. Ако личният му лекар го прегледа, той се оказва контактен и влиза в спиралата - това е един абсурд. Личните лекари трябва да спазват всички предпазни мерки. Не може всички да влизат в болниците и да се затварят етажи само за COVID-19. Огромната част от тези хора може да се лекуват вкъщи. Личният лекар може да ходи и по домовете", обясни инфекционистът.

"Нищо страшно няма тези хора да отидат да се прегледат до личния си лекар. Те са били заразни 3-4 дни преди да им се появят симптомите. Правят си тестове 1-2 дни след това. 5-6 дни тези хора се разхождат и след това ги затваряме, все едно, че дотогава нищо не се е случило. Тези мерки са абсурдни", категоричен е доц. Мангъров.

По думите му системата е много силно натоварена, но трябва да се намери начин тежко болните действително да имат помощ. Нереални са начините, по които опитваме да се борим с тази въздушно-капкова инфекция, убеден е той.

"Можем да се затворим за месец-два-три, но в момента, в който се отворим, ще видим, че всичко ще започне отначало. Лекарите трябва да се върнат към нормалната медицина. Те се страхуват, уплашени са. В такъв случай какво правим - всички абдикират и светът замира?! Затвориха се личните лекари и практикуват телефонна медицина", изрази несъгласието си с практиката доц. Мангъров.

Той е на мнение, че лечението с плазма не е "този куршум, който се очаква".

"Нека никой не си мисли, че когато влезе в болница, може да му се даде нещо и да му мине незабавно", отбеляза медикът.

Според него Европейската комисия купува котка в торба, защото дори най-надеждната ваксина не е минала етапите на клинични проучвания. Ваксините трябва да бъдат достатъчно добре изпитани и безопасни, изтъкна доц. Мангъров.

За финал той съобщи, че двамата му сина са заразени с коронавирус, както и че всеки ден някой от нас е контактен на заразен.