"Служебното правителство е нещо, което би трябвало да го има само в супер екстремен случай в една парламентарна република. Не виждам кои правомощия на президента са отнети" - това коментира пред журналисти в Каспичан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който присъства на освещаването на новопостроена църква. 

Снимки от освещаването на църквата вижте тук >>> 

Според бившия премиер парламентът е мястото, където трябва да се решават всички въпроси. "Служебното правителство в нашата конституция е заложено в някаква случайна неразбираемост между партиите", посочи Борисов. 

Относно тезата, че на президента се отнемат правомощия той попита: "Кои правомощия се отнемат на президента? Той да не е вечен! Докато приемем промените в Конституцията, ще му изтече мандатът. Служебното правителство в една парламентарна република би трябвало да го има само в екстремен случай".

"Много му хареса две години и половина еднолично да управлява всичко в държавата и накрая да каже, че са били добри служебните министри и правителство. Две години и половина ми кажете едно нещо направено в държавата, освен повтарянето от всички: "хаос, мизерия, чудовищна инфлация, обраха ви с по един лев от нафтата и бензина, стопиха ви приходите и спестяванията" - е това са успешните му правителства", каза още Борисов, визирайки президента Румен Радев. 

Снимка: БТА

Борисов отбеляза и, че за да стигне до Каспичан е минал с автомобила си по автомагистрала "Хемус", "по-точно по нямащата я магистрала. Сега щеше да е готова до Велико Търново и да е подминала Търговище", посочи лидерът на ГЕРБ. Е това ви донесе това служебно правителство, стотици знайни и незнайни премиери, министри от никого неизбрани, посочени еднолично от един човек", заяви Борисов.

Попитан за формата на управление, Борисов каза, че според него "в този механизъм на некоалиция всички проявиха разум" и "парламентаризмът в България работи най-добре от когато и да е". Оттук-нататък според него само партиите, които могат да работят в екип и компромис, ще могат да сформират правителства. 

Във връзка с нанесената телесна повреда на 18-годишно момиче в Стара Загора, за която днес полицията задържа повторно обвиняемия 26-годишен Георги Г., Борисов каза, че е било важно да се приеме законът за домашното насилие, промените в Наказателния кодекс. Случаят той определи като "чудовищен акт" и допълни, че реакцията на обществото само може да го радва. "Бих се радвал повече, ако, когато има такива случаи и още не са станали зверствата, обществото може да се намеси със своите институции, с общественото мнение", допълни Борисов.

Снимка: БТА

Бившият премиер коментира и побоя над български футболни фенове в Скопие. 

"Тези, които са превишили правата си в Скопие, дали полицаи, дали хора от агитките, има си правосъдие. Ако зависеше от мен, нямаше да разреша агитки за двата мача, за да няма абсолютно ненужно напрежение. Ние сме подписали Договор за добросъседство с РСМ, дали сме на Албания и на РСМ възможност да бъдат част от Европейския съюз. Не разбирам защо си позволяват това нашите съседи, защото от България са видели само добро". 

Борисов призова да не се бърка политиката със спортните страсти. 

"За кметски избори ГЕРБ ще говори след 15 септември. До тогава текат събранията, номинациите, хората в градовете и структурите ни предлагат по няколко кандидата и тогава вече Изпълнителната комисия на партията, където има спор, ще го реши", каза още Борисов. 

"Много е важно некоалиционните ни партньори да запазят емоциите в себе си за кметските избори. Трудно е, защото до вчера воювахме с тях, но самите те видяха, че им трябват 4 милиарда за пътно поддържане. Всеки ден ни поставят този въпрос, но ние им припомняме казаното от тях", каза още лидерът на ГЕРБ. 

Снимка: БТА

В началото на изказването си той поздрави хората от Каспичан с новата църква. "Увеличихме в бюджета парите за вероизповеданията, заплатите за всички основни вероизповедания в България", припомни Бойко Борисов.