Бойко Борисов призова за превенция, която да пречи да стигаме до бедствия, като огнения ад в Ямболско. Днес лидерът на ГЕРБ изнесе реч в Пловдив пред младежката организация на партията в града.  На събитието присъстваха още председателят на НС Рая Назарян, Росен Желязков, Деница Сачева, Тервел Георгиев, Георг Георгиев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, Владимир Темелков, зам.-кмет на града, кметът на Хасково Станислав Дечев и евродепутатът Андрей Ковачев.

"Трябва ли Киро Тракториста или Пешо, който има всичките забрани към момента да бранува, да реже, да предизвиква пожари, които да унищожават за милиони, и след това ние да се караме с какво държавата да компенсира в полза на хората, които са пострадали? Но това всичко от нашите данъци. Превенцията къде е? Този, който хвърля фаса от колата и след това часове наред магистралата стои затворена, той не трябва ли да понесе наказателна отговорност? Може да е условна, но трябва да получи присъда, за да знаят другите, че така не се прави", категоричен бе Борисов.

Според него "политически да започнеш да говориш за министъра" е "най-лесното".

"Какво общо има министърът с пожара? Казвам го, като човек отпреди 30-40 години вършил тази дейност. Къде е министърът горе, къде сме ние долу? Там трябва мъжество, техника, те го правят. Къде е превенцията?", попита реторично лидерът на ГЕРБ.

Той  поздрави пожарникарите, които участват в гасенето на пожарите в страната, с думите: "Те не заслужават знайни и незнайни герои в политиката да им дават оценка, същото касае полицаите и военните".

"Сега чувам всякакви предложения. Ами ние имаме колко Кугъри тук в Пловдив? Стоят. Да им купят баки, или на Спартана. Ние 3 хеликоптера обзаведохме, но и 33 да направим, и 300, ако няма превенция срещу човешката глупост, няма никакъв смисъл да се правят. Профилактиката със земеделските производители е изключително важна. Няма, ако трябва, да излиза машината. Едно време беше така. Стане ли вече пожарът, бедствието и щетите са налице", продължи Борисов.

Снимка: БТА

Той потвърди, че подкрепя решенията на бюджетната комисия в Народното събрание за отпускане на помощ на пострадалите, но отново подчерта, че ако няма превенция срещу извършителите, "всяка година ще става това".

"От браните - дава искра, от резачките - изхвърча искра, пали. От това става. И след това държавата харчи десетки милиони, но държавата - това сме ние, нашите данъци", каза Бойко Борисов.

Пред младежката организация на ГЕРБ в Пловдив той повдигна и няколко въпроса, по които партията трябва да работи. Сред тях се открои предложението за гъвкава данъчна политика.

Снимка: БТА

"Сега всички говорим за много тежката година за земеделците. То не беше жега, то не беше град. Трябва да бъдем гъвкави в данъчната политика. В такива години намаляваме данъчната ставка на 5%. Догодина има голяма реколта, връщаме си 10. Държавата може да бъде по-добър партньор на целия земеделски бранш. И не всяко нещо да се политизира, да отиваме в парламента, едните да викат дайте 100, другите 200. Да има механизъм. Разбира се, може да има и по-добри предложения. Как искам да изглеждаме? Бързи и яростни във взимането на правилните решения", каза Борисов.

По отношение на парламентарната криза той постави задача на партията "тези избори да бъдат последни за следващите няколко години" и повече компромиси с народа, а обществото и с политическата система да не се правят.

Снимка: БТА

Борисов каза, че трябва да бъде направено така, че да има правителство след следващите избори и "ако другите колеги са отговорни, и за тях изборите трябва да са последни".

На въпрос на журналисти какво означава това, той отговори:

"Трябва да седнем и да се разберем - ако съм втори, отивам и подкрепям първия, ако съм първи, искам подкрепа от втория и третия. Не може петият, шестият и седмият да диктуват политиката. Това не е демокрация".

Бойко Борисов се обърна към политиците от другите партии да не преминават червената линия на езика, "защото това, което казвате сега, е страшно разделение след".

Снимка: БТА