"Балканите вече не са барутен погреб, а проспериращ регион. Положихме огромни усилия да решим дългогодишни спорове. Даже не спорове, а до бой се стигаше", каза премиерът Бойко Борисов в Благоевград, където е заедно с премиера на Македония Зоран Заев за честванията на 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Благоевград.

Вместо спорове и бой, сега заедно честваме героите - те не са се делили тогава, били са се заедно и заедно са загивали. Знамената, които се веят тук, показват, че всички ние дадохме пример в Европа, допълни Бойко Борисов.

"Най-тежките преговори ги проведохме ние - България Македония, Гърция, Сърбия, Косово. Така че от барутния погреб Балкани правим един проспериращ регион", каза още Борисов.

Снимка:Дир.бг

"Не вярвахме и ние че ще успеем, но проявихме храброст и го подписахме. Миналата година отидохме на Скопие на гроба на нашия герой и светец Гоце Делчев. Сега Зоран Заев е тук да положим венците на паметника.

Заедно бяхме на 24 май в Рим. Почетохме заедно светите ни братя Кирил и Методий. Приложихме и тиха дипломация, заедно с колегата Ципрас, колегата Заев, един столетен спор за името на Македония бе преодолян. А какво ни даде този Договор за добросъседство с Македония? Македония получи дата 2019 г. да започне преговори (за ЕС) и покана за НАТО", продължи Бойко Борисов.

Колегата му Зоран Заев заяви, че Балканите вече не са "буре с барут". Заев изказа искрената си благодарност на "личния приятел" Борисов за усилията, които е положил за подписване преди година на договора за добросъседство.

"Днес тук, през паметника на великана и революционера Гоце Делчев, който още преди век знаеше, че ще дойде утринна зора и за нас, за днешните и утрешните поколения, на 115-годишнината от Илинденското въстание изразявам силна благодарност за поканата на Република България да бъда част от това честване", посочи в словото си премиерът на Република Македония Зоран Заев.

Заев посочи, че на този ден се отбелязва и първата годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България.

"Когато миналата година в Скопие, на Илинден, подписахме договора, го определихме като начална точка на нашето общо бъдеще. Няма по-голяма символика от това. Правителствата на България и Македония показаха висока историческа отговорност. Това отвори перспективи от голямо значение за нашите двустранни отношения, от значение за интеграцията на Република Македония и от значение за стабилността и просперитета на целия наш регион. С това ние като политически ръководства изпратихме силно послание към региона и света. Поставихме стабилна основа, върху която започнахме да изграждаме европейското и евроатлантическото бъдеще на нашите държави, на нашите народи и на целия регион", отбеляза Зоран Заев.

По време на срещата беше обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.

Снимка: Дир.бг

Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Годе Делчев на тържествена церемония за 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

На церемонията, която завърши с изпълнение на националните химни на България и Република Македония, присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски, народни представители, кметове на общини от Благоевградска област, много граждани.

Снимка: Дир.бг

 

Снимка: Дир.бг