Във вътрешнополитически план от всяко нещо се създава скандал. Пример е оставката на главния секретар на МВР Младен Маринов. Когато един човек направи волеизявление, че не иска да е на даден пост, какво трябва да направя? И ние можехме да не разрешим на Румен Радев да стане президент, но му разрешихме. Можехме да го спрем. Това заяви премиерът Борисов, който се среща с членовете на Американската търговска камара в България.

"Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде главен секретар. Само президента може да го спре, да го разубеди. Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо лошо. Сега съм казал на парламентарните ни групи, докато не се разпише искането за Младенов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него", заяви още Борисов.

"Младен Маринов не иска да е главен секретар, а министър - както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Логиката ми е била, че когато един човек направи воляизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е формално", заяви Борисов и допълни, че ако например посланик Ерик Рубин не иска да е на този пост, каквото и да се съгласува, той иска да си отиде и да стане министър.

"Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Кой да те спре? По тази логика тогава можеше да не го освободим. Но главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напишем? Моля, подпишете, защото той иска да стане министър. Добре, ще напишем това", обясни премиерът и заяви, че по тази причина счита, че всичко е формално.

"Затова взехме решение, приехме оставката на Министерски съвет и я изпратихме на президентството. Ако аз съм предложил един нов главен секретар в този документ съм в тотална грешка. Ние не сме предложили нов главен секретар, а казваме само - подпишете, за да може в четвъртък да стане министър и да спре политическата криза. Трима министри чакат да бъдат освободени. Това ми е била логиката. Новият главен секретар ще бъде съгласуван и назначен при съгласие с президента", добави премиерът.

Припомняме, че в момента се чака президентът Радев да подпише указ, с който да освободи от поста главният секретар на МВР Младен Маринов и той да стане вътрешен министър, след като бе номиниран за такъв от премиера Борисов. От управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти отправиха покана до държавния глава за среща, за да обсъдят създалата се ситуация.

"Няма как да отида на среща, когато лидерите се разминават с институционалния тон", отговори Радев отговори на въпроса ще се срещне ли с представители на управляващата коалиция, за да изяснят казуса с освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

"Аз мисля, че вече съм пределно ясен в това, което отговорих. Коалиционният съвет не е законов орган. Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено - съгласуването на това предложение", каза Радев.

"След всички проблеми и провали в МВР премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността", каза още Радев.

Смятам, че разумът във всички институции и отговорността пред националния интерес ще вземе връх. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред медиите казуса с назначаването на Младен Маринов за вътрешен министър и забавянето на президента Румен Радев да подпише освобождаването му от поста на главен секретар на МВР.

Каракачанов допълни, че се надява този въпрос скоро да бъде разрешен чрез диалог. И отбеляза, че в последната година в отношенията между правителство и президент са възниквали някои недоразумения. "Но в края на краищата държава се управлява с желание да се свърши работа, а не с инат", каза още той.

Според вицепремиера, процедурата с назначаването на Младен Маринов за министър може да се задвижи с директен избор от парламента, но все пак процедурата трябвало да бъде извървяна докрай.