"Ако госпожа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат. Примерно Гроздан Караджов щеше да е министър на транспорта. Бяха договорени дори министрите, да не си отварям повече устата". Това заяви в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов малко след като депутатите гласуваха "за" кабинета "Денков-Габриел".

По думите му щом изведнъж се е случило това и не се е получило с първия мандат, сега има редовно правителство с втория. Той отбеляза, че е чул какво са казали другите партии, но не е искал да се кара с тях, защото довчера са се наричали партньори.

"Защо се подвеждате по най-низките страсти? Какво е демокрацията - демокрацията е явяват се партии на избори, нарежда ги народът подред и най-стабилното, което може да роди тази подредба, е стабилно правителство между първите две. Това съм го казал преди изборите, може да си извадите материали", коментира Борисов и продължи: 

"Казах, че няма да ни повлияят никакви шантажи отвън, няма да ни повлияят записите, няма да ни повлияе нищо и ще излъчим редовно правителство. От първия до последния ден сме говорили едно и също и го направихме днес".

Попитан за критиката на президента Румен Радев, че от ГЕРБ са предали избирателите си и са подарили властта на ПП, Борисов отговори така:

"Аз не искам да коментирам президента, който би трябвало да бъде обединител, а в ситуация, в която първите две партии са намерили коалиция, това е единственото възможно работещо".

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова отрече твърденията Борисов, че е имало постигната договорка за правителство с мандата на ГЕРБ.

"Това, което Борисов е казал, е пълна лъжа. Когато водехме разговори за правителство, изобщо не е ставало дума за г-н Гешев. Беше въпросът да кредитираме г-жа Мария Габриел, която каза още след първата среща, че с БСП няма да стане работата, защото се видя, че имаме принципни различия", коментира Нинова, цитирана от БНР.

Тя определи като "неморална" постигнатата договореност за кабинет между първите две политически сили и обяви, че няма да им даде 100 дни толеранс, защото България няма време.