Това бяха основните бизнес теми в разговора между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас, който е на официално посещение у нас.

Правителствата на двете страни проведоха съвместно заседание в резиденция "Бояна". Министри проведоха и двустранни срещи.

Акцент в разговорите стана енергийното сътрудничество.

Алексис Ципрас отбеляза изграждането на нови коридори за транспортиране на природен газ. Той е информирал, че в Гърция се разглежда създаването на енергиен хъб.

Надяваме се енергийните министри да са направили всичко възможно да се пуснат конкурсите и да започне изграждането на интерконектора между България и Гърция с всички реверси, заяви Бойко Борисов.

Възможните трасета за пренос на газ към Европа не могат да бъдат успешни без участието на България и Гърция. Важно е да се стремим към партньорство, като планираме заедно бъдещето на газовия сектор за следващите години, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на среща с гръцкия министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис.

Дончев подчерта, че България вече е декларирала политическата си воля да участва като съдружник в изграждането на нов терминал за втечнен природен газ до Александруполис в Гърция и изрази очакването гръцката държава да участва в този проект като гаранция, че той е приоритетен и за двете страни.

България разглежда проектите за изграждане на междусистемната връзка Гърция-България и на терминала за втечнен природен газ до Александропулис като свързани.
За да следва икономическата логика, терминалът би следвало да се изгради в близост до газопровода Гърция-България“, подчерта Дончев.

„При добра и координирана политика можем да постигнем и двоен успех. Нашата газопреносна система е изключително осъвременена и добра, в нея сме инвестирали над 20 милиарда лева през годините и на практика след Петрич тя влиза в гръцка територия. Така че от там нататък Гърция също ще бъде транзитна страна. А ние чрез интерконектора ще им помагаме, така че ако се развият в друга посока коридорите, също да имат капацитет и двете държави да бъдат защитени, че няма да бъдат заобиколени в тази сфера“, коментира премиерът.

"Бърза" жп връзка

„От Алексис научих, че Александруполис става много важен център за Гърция. Ние на нашата територия жп линиите сме ги изградили и ще вържем двете морета, това би било много добър пример за добросъседство и за стокообмен“, допълни Борисов.

Той изтъкна, че към момента стокообменът между двете държави е 3,5 милиарда евро.

Работна група, последвана от среща на министрите през септември, ще ускори работата по проекта за железопътен коридор между пристанищата на Егейско море – Кавала и Александруполис и черноморските портове Бургас и Варна. За това се договориха днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис.

Този товарен транспортен коридор с евентуална връзка към пристанище Русе на река Дунав ще бъде алтернатива на преминаването на товари през Босфора. Проектът предвижда и два логистични центъра в Александруполис и Бургас.

Премиерът Борисов информира също, че е получил уверение от своя гръцки колега, че през септември след двустранни среща с фермери и синдикати, въпросът с блокадите от гръцките земеделци на българо-гръцката граница ще бъде решен. Двете страни са договорили обща програма за действие в сферата на туризма.