"Аз съм за консервативна политика. Това харчене 3 г без да се вижда къде...ГЕРБ нямаме нито един представител в министерството на финансите, нито зам.-министър, нито нищо. Какво е реалното състояние на хазната знаят само ПП, сигурен съм, че и ДБ не знаят." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна среща в Благоевград. 

Всички кандидати за кметове в област Благоевград, издигнати от ГЕРБ се събраха в зала "Скаптопара". Политическата формация подкрепя кандидатурата на Илко Стоянов за кмет, който също се включи в събитието. ГЕРБ има пълна листа с кандидати за общински съветници.

"3% дефицит означава с 3% да ви е празен джобът. Това е нещо много лошо. Това са милиарди, които нямаме. И към тях имаме по-лоша събиераемост. И ако към това прибавим още 5-6 млрд. нов дълг, аз не съм съгласен", категоричен бе той.

Бюджетът още не е внесен, не знаем нищо за поемане на дългове. Не сме съгласни. Никой не ни е питал нас. По-добре да вдигнем лошия дефицит, отколкото да взимаме нов външен дълг, каза Борисов.

"На въпрос дали това може да разклати сглобката, той каза: "Една дългова спирала разклаща държавата. Правителства много. Когато финансите на държавата са зле, тогава катастрофите са неизбежни. Затова толкова предупреждаме,"

"Надявам се след изборите Асен Василев да дойде не само в парламентарната комисия, но и при парламентарните групи, които са го подкрепили - и да каже защо по-малко е събираемостта", сподели още Борисов.

Още не сме видели изчисленията, но предвиденият дефицит е в рамките на 3%, а при нас имаше излишъци, припомни той.

Речта си той започна така:

"Трябва да започна с международното положение, но искам да поздравя всички, които са тук. Хората в листите също са изключително ценни, защото застават зад каузата. За всяка община ние сме работили еднакво, независимо от коя партия е кметът. Тези последни две години и половина, хората се сравняват преди три години, след това времето сякаш е празно", заяви Борисов.

Снимка: Фейсбук

Борисов не пропусна да спомене и постигнатото от Атанас Камбитов, който кметуваше в града от ГЕРБ, а сега е кандидат на друга политическа формация.

"Толкова кадри произведохме, че вече си пречим", отбеляза лидерът на ГЕРБ, коментирайки кандидатите за кметове.  В Разлог пак се карали двама наши - толкова кадри произведохме, че вече си пречим", пошегува се лидерът на ГЕРБ. "Отнасяли сме се еднакво добре с всички кметове", каза Борисов. 

"Нищо инфраструктурно не се направи. Откакто си тръгнахме от управлението колко блока се санираха? Нула. За един кмет е важно - ВиК, санирането, училищата. Цели квартали санирахме. Такава социална политика - прави ти блока по-красив, по-скъп, по-енергоефективен", изброи той и допълни, че повече няма. "Ако хората са го забравили - заслужават си управлението. Ако изберат хората тези кметове, ние ще продължим да го правим", каза Борисов. 

"Предстои труден финал на годината. За войната в Украйна не се говори, защото гледната точка е другаде. Като гледам трагедията на израелците и палестинците, каква трагедия е. Това е един процес на окървавяване, от която ще минат десетилетия. Ние трябва да се страхуваме, че ако прерасне в по-глобален конфликт, ще започне криза с горивата. Ток все още имаме. Трябва да имаме план какво ще се случва. Ние нямаме такъв", обясни Борисов.

"Разбрах, че и Кирил Петков е в Благоевград. Би трябвало с него заедно да сме тук по силата на сглобката. Днес говорим за проблемите между нас, а утре в парламента гласуваме заедно. Ние преди COVID винаги сме били на излишък. В последните години държавата се вкара в дългова спирала. Но не се говори с имена на министри и на премиери. Нинова е забравила, че след метне, е била вицепремиер на България и е могла да оправи грешките, които съм направил. Може да се види колко е нараснал дълга, но да се кажат имена", заяви Борисов.

Борисов поряза и опитите да се всее раздор между него и кандидата за кмет Илко Стоянов.

"Ние в сглобката, ако извадим кой какво е говорил един за друг, ние не можем да си говорим, даже "Здрасти" не можем да си кажем. Да правим добро, ние да сме толерантните. Всички видяха, че не е добре да се закачаш с ГЕРБ. Не се чегърта туй що не се чегърта. Не е важно кой пред коя врата стои в парламента, а под кой флаг. Нищо по-добро не можем да измислим и евроатлантическите ни партньори го одобряват", каза още лидерът на ГЕРБ.

Кадър: Facebook/Бойко Борисов

"Ето тези хора са важните" - обърна се Андрей Новаков към кандидатите за кметове на ГЕРБ, след като бяха извикани на сцената.

Настоящият кмет Илко Стоянов призна, че по време на мандата му, само му се е пречело. "Трябва да спрем опита за реставрация на държавата назад. В тези тежки времена единствения човек, към който мога да се обърна е тук - г-н Бойко Борисов. Искрено се надявам да продължим напред и да дадем по-добро бъдеще на децата си", каза той.

На оплакването от Стоянов, че са му пречели, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че и сред опозицията има много хора, "с които добре работим". "Особено в местната власт са се грижили добре за хората. Затова не издигнахме в Перник кмет - Станката (Станислав Владимиров бел. ред) се показа много добър кмет 4 г., той е от БСП. Но и той им видя акъла. Няма да си промени мнението за неговата партия, но като градоначалник е много добър. Същото бих казал и за кмета на Кресна", похвали той и леви кметове. За зам.-председателя на БСП Владимир Москов, който дълги години управлява Гоце Делчев също не можел да каже нещо лошо. "Направихме много за Гоце Делчев, не знам какво ще направиш там. Само на теб не бих ти се сърдил, защото главният виновник съм аз. Стадиони, болницата, всичко направихме. Направихме отделения с най-добра апаратура. За да е добре за населението, лошо е за кандидат кмета", пошегува се той с кандидатката за кмет на общината Костадинка Богданова.

 

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация