София, Скопие и Атина успяха да преодолеят различията помежду си и да подпишат договори за добросъседство и за името на Република Македония. Босна и Херцеговина може да вземе пример от нас и да намери решение за своята ситуация, каза пред журналисти в Сараево министър-председателят Бойко Борисов след среща с Денис Звиздич. Това не бяха лесни решения за България, Македония и Гърция, посочи Борисов.

Нужно е политическите елити в региона да решат политическите си конфликти, за да се стигне до членство в ЕС и НАТО, допълни премиерът на България, който е на еднодневно работно посещение в Босна и Херцеговина.

България може да е пример за етническа толерантност, който може да се използва от Босна и Херцеговина, добави той. След изборите през октомври вие трябва да решите накъде ще вървите, ние сме на разположение за помощ по вашия път към Европа.

Вашите съседи разчитат на вас, защото Босна и Херцеговина в ЕС означава много силна преграда срещу радикалния ислям. Така че и вие сте важни за ЕС - процесът е двупосочен, отбеляза Борисов.

"Затова всеки да си подреди къщичката и Европа сама ще ни поиска", подчерта българският премиер.

Австрия възприе идеята за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и в своето председателство ще продължи този приоритет, , подчерта Борисов. "Можем да сме спокойни, че в следващите шест месеца процеса за европейската перспектива на Западните Балкани ще се движи", посочи Борисов и акцентира върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност.

Благодаря за всичко, което България направи през последните години, и особено през последните шест месеца, каза Звиздич след срещата. Това, което най-много ни радва, е, че Западните Балкани остават в европейския дневен ред, най-вече благодарение на усилията на България и на премиера Борисов, подчерта той.

Европейската перспектива е една от основите цели на Босна и Херцеговина, каза Денис Звиздич. След изборите през октомври възнамеряваме да подадем своята кандидатура за ЕС и се надяваме следващите няколко месеца да бъде активирана и Пътната карта за членство на страната в НАТО, каза Денис Звиздич.

 

Работим и за развитие на нашата пътна инфраструктура, каквато препоръка ни направи вашият премиер Бойко Борисов, каза Звиздич. Ще работим и за сигурността и противодействието на всякакъв вид радикализъм и тероризъм, посочи още той. Имаме напредък във всички тези области и макар да сме в предизборна обстановка, ще запазим инерция във всички тези области. Европейската перспектива и повишаването на жизнения стандарт остават наш основен приоритет, каза Звиздич.

Благодаря от името на всички граждани на Босна и Херцеговина затова, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани бяха приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Благодаря и на премиера Бойко Борисов, който положи усилия, тези приоритети да останат и в Австрийското председателство на Съвета на ЕС, допълни Звиздич.

Европейската перспектива означава мир, стабилност и просперитет, не само за нашата страна, но и за региона, каза още Звиздич.

Снимка: Министерски съвет