Британският премиер Борис Джонсън се извини в парламента за видеото, в което персонал на Даунинг стрийт, включително тогавашният му специален прессекретар Алегра Стратън, се шегуват и забавляват по повод на съобщенията за коледно парти на 18 декември миналата година, когато беше най-тежкият локдаун. Видеото породи голям обществен и политически гняв. Поискана бе дори оставката на премиера, съобщи БНР.

Много рядко можете да чуете Борис Джонсън да се извинява, но това се случи днес в Камарата на общините, което говори достатъчно красноречиво за ситуацията, в която се намира премиера: "Г-н председател, извинявам се безрезервно за причиненото от видеото оскърбление из цялата страна и се извинявам за впечатлението, което оставя у хората. Повтарям обаче, че аз бях постоянно уверяван, откакто се появиха тези обвения, че не е имало парти и не са нарушавани Covid правила. Поисках от секретаря на партията да установи фактите и да ми докладва възможно най-скоро и ако правила са нарушени, ще последват дисциплинарни действия".

Лидерът на опозицията Киър Стармър не спести нищо на Борис Джонсън, обвинявайки го в пълна загуба на доверието на хората, на които по същото време бе забранено да виждат умиращите си болни роднини в болниците, както и за това, че смята хората за глупаци: "Всички ние видяхме видеото с персонала на премиера, включително личния му говорител. Те знаеха, че е имало парти, те знаеха, че е против правилата, те знаеха, че не могат да си признаят и смятаха, че е смешно. Очевидно е какво се е случило. Премиерът е хванат "с кръв по ръцете". Защо не приключи разследването сега, като просто признае за случилото се".

Лидерът на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блекфорд пък заяви: "Ясно е, че този премиер отчаяно се държи за властта и аз нямам какво да кажа за човек, на който просто не можем да вярваме. Г-н председател, време е членовете на тази камара да действат - ако той не подаде оставка, да бъде заменен".

За разлика от друг път, депутатите на Консервативната партия бяха далеч по-мълчаливи, не апострофираха Стармър и бяха надвикани от опозицията.

Очаква се правителството след заседание да обяви евентуален "План Б" в борбата срещу Омикрон, но дори депутат от торите каза, че това е просто тактика за отвличане на общественото внимание.

Междувременно се появиха съобщения и за друго парти на Даунинг стрийт през декември миналата година.