Директно се обръщам към Бойко Борисов и му казвам: Ако си мисли, че сега ще бяга от отговорност за случващото се в Общинския съвет, ако си мисли, че ще му минава номерът "ние сме опозиция - от нас нищо не зависи". Съжалявам, г-н Борисов - в грешка сте. Това каза в студиото на "Денят започва" общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Борис Бонев.

По думите му ГЕРБ управляват най-важните комисии в СОС и са осигурили подкрепата на БСП и на останалите малки партии.

"Вие сте в момента управляващото мнозинство в съвета. Ако имаше "изчегъртване" на ГЕРБ, доста голяма част от администрацията щеше да си е заминала", посочи Бонев.

Според общинския съветник, не може най-голямата група в Общинския съвет да бъде оставена без нито една от важните комисии, защото не е демократично и не е правилно.

"В парламента има ли баланс? Защото там доколкото ми е известно от 20 комисии има само една единствена на опозицията. Защо в парламента изведнъж може управляващото мнозинство да има не просто най-много комисии, а на практика всички комисии, а в СОС ние като най-голяма група сме оставени без нито една от най-важните комисии?", попита Борис Бонев.

На заседанието в четвъртък той очаква да "има преосмисляне на позициите на останалите партии, защото не може най-голямата група в Общинския съвет да бъде оставена без нито една от важните комисии. 

По думите му, най-големият проблем за СОС бе да остане без избор на председател.

"Истинският проблем беше да останем без избор на председател, тъй като тогава влизахме в една много неясно юридическо поле, което имаше различни тълкувания. Дали след 13 февруари ние сме редовно заседаващ Общински съвет или сме нередовно заседаващ. Дали да има избори, дали да има разпускане? Щеше да стане наистина много проблемна ситуация", обясни Борис Бонев.

Според него, разговорите с останалите партии за различните комисии е трябвало да станат още преди избора на председател на СОС, но "това не се случи, защото всички отказаха".

"На всяка една среща, която имахме за избор на председател, ние коментирахме и нуждата да говорим за комисиите. Моят аргумент тогава беше следният. Хубаво, ще изберем председател някак си, но ако не се разберем за комисиите предварително, буквално на следващата стъпка, ние отново ще блокираме. Точно и както се получи. Гласувахме да се проведе това заседание, въпреки че казахме изрично, че то според нас не отговаря на правилник, но не можехме да си тръгнем, защото тогава просто щяхме да бъдем обвинени, че бягаме от отговорност", уточни Бонев.

Той каза още, че това, което се е получило обаче е вместо открити, честни, демократични преговори за това как да бъдат разпределени председателските места на комисиите, тази т. нар. "червена сватба" и сглобка на местно ниво.