Оттеглянето на кандидатурата за председател на Общинския съвет на Борис Бонев от ПП-ДБ "Спаси София" е била само за днешното заседание на Столичния общински съвет. Това стана ясно от негов пост във фейсбук и участието му в предаването "Лице в лице" по bTV. Бонев не отрече възможността отново да се кандидатира за председател на общинския съвет.

"Решението на групата ни беше днес да не издигаме кандидат за председател на Столичния общински съвет. Всички останали общински съветници са предостатъчни за избор. Три седмици говореха как ние сме пречката, моята личност е проблемът. Когато аз не участвам, също не може да бъде избран председател", каза пред bTV Бонев. 

"Направихме всички усилия, за да намерим подкрепа за мнозинство в Общинския съвет. Направихме три покани до всички сили и в различни формати, защото имаше претенции - искаха с кмета, после без кмета, за политики, за хора - пълен хаос. Опитахме да намерим допирни точки", добави той.

"Рухнаха митовете кой дърпа ръчната спирачка на Общинския съвет. Решението на нашата група е днес да издигаме кандидат за председател. Ние не сме разколебани. Отговорността е на всички общински съветници да се избере председател. Моята личност не е пречката да се избере председател на Общинския съвет", посочи Бонев във фейсбук.

През последните 3 седмици, положихме сериозни усилия да разговаряме, така че да постигнем съгласие по политиките, които да реализираме в новия мандат. Направихме го така, както се прави в истинските демокрации - водихме разговори за политики и конкретни мерки, а не за търговия с постове. Направихме го и от позицията на спечелили най-голямо обществено доверие на последните избори. Направихме го и защото това е вътрешното ни убеждение - че София трябва да се управлява честно и открито. Въпреки това, не получихме подкрепа от останалите политически сили, отбелязва той в мрежата.

Затова на днешното заседание групата на ПП-ДБ-СС взехме решение да не издигаме кандидат за председател. Направихме го, за да дадем възможност на всички останали 38 съветници (при необходими 31), независимо от нас, да изберат председател и да отпушат работата. Не успяха.

Така стана ясно за всички, че нашата група и конкретно моята личност не сме причината за блокадата в общинския съвет и не ние дърпаме ръчната спирачка на София. Рухна и още един мит - че ние не носим отговорност. Напротив - единствено ние направихме усилия да намерим мнозинство. Единствено ние канехме на срещи, анализирахме програми и търсехме допирните, а не разделителните линии. Ние носим отговорност, но къде са другите 38 съветници?, попита Бонев. 

Столичният общински съвет (СОС) за четвърти пореден път ще направи опит за избор на председател на 7 декември.

След повторно гласуване днес СОС отново не успя да си избере председател, тъй като нито един от кандидатите не получи повече от половината гласове. Балотаж се състоя между кандидата на "БСП за България" Диана Тонова, която събра осем гласа и кандидата на "Възраждане" Красимир Гълъбов, за когото гласуваха седем общински съветници.

По време на първото гласуване днес от "Има такъв народ" номинираха отново Пламен Данаилов, който беше подкрепен от четирима общински съветници. "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат.