Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати обществената поръчка за обезпечаването на машинния вот за изборите за Европейски парламент и откри нова за предстоящия вот на 9 юни "две в едно" - за европарламент и предсрочни парламентарни избори.

Прогнозната стойност е в размер на 8 233 100 лв. без включен ДДС или в размер на 9 879 720 лв. с вкл. ДДС, съобщиха от ЦИК.

Обществената поръчка включва дейности като тестване на машините за гласуване и на вградените периферии - принтер и четец на смарт карти; подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на специализираните устройства за машинно гласуване (СУЕМГ), техническо обслужване на СУЕМГ в предизборния и изборния ден по места и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми със СУЕМГ в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители. Това би струвало около 8 938 920 лв. с ДДС.

Обществената поръчка предвижда и логистиката на устройствата за гласуване до избирателните секции, като това ще струва около 940 800 лв. с ДДС.

Междувременно ЦИК съгласува и проекта на постановление на финансовото министерство за приемане на план-сметката за провеждане на двата вида избори - предсрочни парламентарни и за Европейски парламент, която е в размер на 100 млн. лв. Предстои да бъде одобрена от Министерския съвет, като допълнително ще има разходи, които са по сметката на ЦИК - те са за бюлетините, за софтуер и за поддръжка на машините, коментира заместник министър-председателят и министър на финансите

"С план-сметката са предвидени необходимите средства за ЦИК, които следва да бъдат осигурени по бюджета на ЦИК за обезпечаване на дейности, свързани със сключени трудови и граждански договори с лица, които да подпомагат, в периода по подготовка и произвеждане на изборите, за материално-техническото осигуряване на изборния процес, както и за разходи за медийни пакети", заяви секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

ЦИК определи месечните и еднократните възнагражденията на членовете на районните и на секционните избирателни комисии.

Тази сутрин държавният глава Румен Радев издаде укази за назначаване на служебно правителство и за насрочване на избори за Народно събрание и за членове на Европейския парламент на 9 юни