САЩ потвърдиха днес, че държавният секретар Антъни Блинкън ще бъде на посещение в Китай през уикенда за възобновяване на диалога с Пекин, предаде Франс прес.

"Блинкън ще се срещне с висши китайски представители и ще обсъди с тях колко важно е каналите за комуникация между двете страни да останат отворени в името на отговорното управление на китайско-американските връзки", посочи в комюнике Държавният департамент.

Пътуването на държавния секретар е част от усилията на правителството на Джо Байдън да възстанови влошените отношения между Вашингтон и Пекин, отбеляза Държавният департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

Блинкън ще е най-високопоставеният американски представител, посещаващ Китай от идването на власт на президента Байдън, пише БТА.

Първоначално визитата беше планирана по-рано тази година, но се отложи за неопределено време след засичането и свалянето на китайски шпионски балон (както го определиха американските власти), в небето над САЩ.

Оттогава все пак двете страни поддържаха контакти, макар и на по-ниско равнище, въпреки враждебността и взаимните обвинения за действия в Тайванския проток и Южнокитайско море, въпреки отказа на Китай да осъди Русия за войната й срещу Украйна и твърденията на Вашингтон, че Пекин се опитва да увеличи капацитета си за наблюдение по света, включително в Куба.

Държавният департамент съобщи, че през изминалата нощ Блинкън е разговарял с китайския си колега Цин Ган, за да потвърди посещението.