С освобождаването ми по този начин България застрашава членството си в ЕС. Това заяви в пред NOVA бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков в първото си интервю. С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" Цветков беше махнат заради недостатъчен контрол на финансирането на политическите партии, като се визираше случаят "Нексо".

"Присъединявайки се към ЕС, България е поела ангажимент да гарантира защита на финансовите интереси на съюза чрез Независимата върховната институция. С този акт на НС, те застрашават независимостта на върховната институция и нейното нормално функциониране", посочи той.

По думите му решението е и противоконституционно, "защото противоречи на принципа на правовата държава".

"Този принцип е нарушен, защото е сериозно застрашена независимостта на Сметната палата като конституционно уреден орган. Вторият мотив е, че са грубо погазени императивни норми на закона за Сметната палата, които уреждат начина на освобождаване на председателя на Сметната палата", обясни Цветков.

Процедурата по избиране на нов председател е с продължителност около 2 месеца, посочи още той.

"Решението ме изненада", каза Цветков, който не бил предупреден.

"Усетих, че нещо ще се случи по време на дебатите в Комисията по бюджет и финанси", допълва бившият шеф на Сметната палата.

Той обясни, че въпросните дарения от по 20 000 лв., отиващи към "Демократична България" и станали повод за дебат, са "опит да се прикрие дарение от юридическо лице". "Когато размерът на дарението не отговаря с размера на доходите, ние обявяваме несъответствие. Има случаи, в които има такива несъответствия, когато гражданите са работили в чужбина", поясни Цветков.

По думите му това е било ясно на депутатите. "Въпреки това на следващата сутрин беше депозирано проекторешението и подписано от лидерите на парламентарните групи, и протече дебат, вследвие на който аз бях освободен", каза той.

Цветков е категоричен, служителите в Сметната палата "винаги сме изпълнявали професионално и почтено нашите задължения".

Той се съмнява одитите и докладите на Сметната палата, посочващи редица нарушения, да са причина за отстраняването му от длъжност.

Дори напротив - "През тези 8 години заедно с моето колеги демонстрираме нашия професионализъм и може би сме ги респектрали, за да се обаждат и да искат определени услуги от нас", заяви Цветков.