Бившият главен архитект на София Здравко Здравков е новият началник на Регионалната дирекция "Национален строителен контрол" в София. Това съобщиха от ДНСК.

52-годишният Здравков, който подаде оставка като главен архитект на София в края на юли, поема ръководството на дирекцията от днес. 

От ДНСК уточняват, че той е спечелил конкурса, обявен и проведен в съответствие с изискванията на чл.13, ал.1 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители.

Списъкът на допуснатите кандидати е публикуван на електронната страница на ДНСК, а въз основа на резултатите арх. Здравко Здравков е кандидатът, отговарящ на минималните и специфичните изисквания, които са предвидени за заемането на длъжността.

Арх. Здравко Здравков е роден в Плевен през 1972 г. Завършва УАСГ, специалност "Архитектура" през 1997 г. Дипломира се с проект за търговски център, за който получава награда от Камарата на архитектите.

С опит в администрацията, бил е началник на сектор "Градоустройство" в община Плевен, след което преминава на свободна практика. Успоредно с това е главен архитект на община Червен бряг в продължение на четири години. От 2004 г. насам преустановява административната дейност и се занимава изцяло с частна практика в основаното от него през 1997 г. архитектурно ателие "Квадра 04". 

През април 2016 г. арх. Здравков е избран за главен архитект на Столична община. Остава на поста до края на юли 2024 г., когато подава оставка.