Бившият депутат от "Демократична България" Владислав Панев е внесъл сигнал в Комисията за финансов надзор срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради изказването му относно димитровградския торов завод "Неохим". Това съобщи самият Панев в профила си във Facebook.

"Преди малко внесох сигнал в Комисията за финансов надзор за посещението на Бойко Борисов в димитровградския торов завод Неохим в събота. Акциите на дружеството се търгуват на фондовата борса, а изявленията на Борисов и на местните директори за състоянието му са в директно противоречие с последната официално подадена информация до инвеститорите за печалба от над 75 млн. лева за първите 6 месеца на годината", пише бившият депутат.

В събота пред портала на завода Борисов разговаря с изпълнителния директор и бивш кандидат депутат от листата на партията Стефан Димитров, като основната им тема бе за цените на газта и състоянието на предприятието. Предприятието спря работа заради високите цени на природния газ. Освободихме 61 души от 641 човека персонал, каза тогава изпълнителният директор на дружеството Стефан Димитров.

По думите на Панев има ясен ред за оповестяването на всяка важна новина за борсово търгувана компания, която може да оказва влияние на цената ѝ.

"Той не включва изявления пред медии на бивш премиер в компанията на изпълнителния директор и собственик. И то апокалиптични такива - за принудително спиране на работа (от сайта на Неохим се вижда, че става въпрос за планов ремонт, който се извършва всяко лято), за масово освобождаване на работници и т.н..", посочва Панев и продължава:

"Капиталовият пазар е стълб за развитието на всяка успешна икономика. Дълго време беше неглижиран от ГЕРБ, като Владислав Горанов говореше, че за него по-важен е пазара на череши в Кюстендил. Изявленията от събота са доказателство, че нищо не се е променило".

Панев добавя, че инфлацията и поскъпването на суровините се отразяват тежко на голяма част от индустрията.

"Вероятно и печалбата на Неохим ще падне. Но си има правила за информиране на пазара и те трябва да се спазват. Бойко Борисов не е над закона", завършва поста си бившият депутат от ДБ Владислав Панев.

Към публикацията в социалната мрежа той е споделил и снимки на документа, изпратен до КФН.