Коалицията е здрава, има конкретен казус, не може да се говори за правителствена криза. Това заяви в интервю за Dir.bg депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който не изключи още оставки до края на управлението на този кабинет.

- Днес, като че ли ГЕРБ направи крачка назад за оставките на тримата министри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев, как ще коментирате?

- Няма крачка назад или напред. В момента по-скоро се чака следващия понеделник, за да се обсъди този въпрос, защото основният проблем за тази ситуация в момента, е, че колегите от Обединени патриоти подчертаха тази т. 6 от Коалиционното споразумение - съгласуване на решенията в правителството с коалиционните партньори и че трябва тя да се спазва и трябва Патриотите да бъдат уведомени  при подобни ситуации. Така че другия понеделник ще се коментират тези оставки. От там нататък какво решение ще бъде взето и дали ще има крачка назад или крачка напред и каквото и да било ще се реши там.

Не мисля, че може да се говори и за правителствена криза. Още повече, че спорът между Патриотите и ГЕРБ е в случая, че малкият коалиционен партньор и това за пръв път се случва от 1989 година насам, се конфронтира с големия, защото големият сменил свои министри. Обикновено напрежението в коалицията идва, когато малкият коалиционен партньор се конфронтира с министри на големия. Така е било във всички коалиции досега и за пръв път се случва такава ситуация. Това е симптом, че коалицията е здрава. Все пак тя не е в период, в който се е разцепила, има конкретен казус. Това не е фундаментален проблем.

- Каква е Вашата прогноза - всички оставки ли ще бъдат приети или не?

- Това е въпрос на този разговор, в който аз няма да участвам. Аз не съм участвал и във вчерашния разговор. Трудно бих могъл да прогнозирам, макар че в уравнението има много неизвестни, за да кажа какво би било решението. Вероятно има различни факти. Ние в групата на ГЕРБ подчертахме, че за нас тези министри не носят пряка отговорност за тази катастрофа. Друг е въпросът, че техният жест се оценява като поемане на политическа отговорност и те самите го казаха, не само ние. От тук нататък вече е въпрос на коалиционния съвет и на всички партии, които участват в управлението да дадат своето доверие за едно или друго решение, нали така се прави коалиция.

- Това ли са, според Вас, министрите, които трябва да си тръгнат? И ще има ли още оставки?

- Още оставки, то до края на управлението може би ще има. Това е част от политиката и едно управление - да се подават оставки, да се правят промени. Според мен в този момент може би е донякъде подходящо за подобен ремонт на кабинета. За него се говореше още лятото от различни анализатори. За мен е важно да се възползваме от тази ситуация, защото тя въпреки, че е кризисна дава възможности за оптимизиране на управлението в някои сектори. Знаем, че излизаме от европредседателството, което беше основен приоритет на управлението досега. Сега вече то е зад гърба ни и може би това е част от търсенето на новите основни приоритети пред управлението. Нямаше как да се пренебрегне европредседателството, каквото и да си говорим. Сега вече правителството и парламентът, мнозинството практически очертават новия профил на кабинета.

- Заради кризата с Търговския регистър, който не бе по-малък проблем, министър не си тръгна, за изколените животни в Странджа - също, не бе ли логично и в тези министерства да има оставки?

- Миналата година, доколкото разбрах и в Германия се е случило подобно нещо с търговския регистър. То по-скоро е повод за това да осъзнаем, че ставаме все по-зависими от тези технологии. И това с Търговския регистър е нищо с в сравнение с онова, което може да се случи по принцип, извън някаква техническа повреда, през кибер атаки и т.н. Да си зададем въпроса ние колко инвестираме в сигурността на тези електронни системи, от които зависи държавата и които, ако пропаднат, могат да доведат до тотален хаос. Това е по-важният въпрос. Кой ще бъде министър..., всеки министър си ходи с оставката в джоба. Министрите са в правителството с конкретни задачи.

Колкото до Министерство на земеделието, там, ако може да се направят някакви забележки, то е по отношение на публичната комуникация. Всичко, което се направи бе на ниво да ограничи заразата в рамките на тези 3 километра. На мен ми е много странно отношението, че когато не е открита проба в 20-километровия обхват се казва, че не е имало чума. Напротив новината е, че чумата е ограничена и че България реално не понесе огромните щети, които можеше да понесе от една такава зараза. Аз не съм експерт по земеделие и животновъдство и не знам какви проблеми има извън това, но специално за чумата не мисля, че това министерство не се е справило. Над всички министри стои министър-председателят и те са част от тесния екип на премиера. Когато се сменя един министър, дори това само по себе си не означава, че той не се справя добре, то може и да е от това, че на премиера му трябва друг тип човек или действие в определен сектор.