Българският хелзинкски комитет заклейми нападението на футболна агитка над хората от палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия преди дни.

От правозащитната организация настояха за разследване и налагане на санкции, като обявиха атаката на ултрасите на синия клуб за незаконна проява.

"БХК остро осъжда нападението над демонстранти пред Паметника на Съветската армия от страна на лица, носещи отличителни символи на агитката на ФК "Левски", за което бе съобщено в петък и при което пострадаха най-малко двама души", заявиха от НПО-то в позиция по повод инцидента.

От БХК изказват недоволство, че до този момент, въпреки арестите, прокуратурата не е обвинила никого от извършителите. 

"Полицията съобщи за четирима задържани във връзка с деянието, но до момента от прокуратурата няма оповестена информация за образувано наказателно производство", пишат от Комитета.

"Тази проява е поредната от серия изяви на футболното хулиганство в България и демонстрира антидемократична идеология. Подобно насилие, насочено срещу хора от етнически малцинства, мигранти, ЛГБТИ общността, правозащитници, както и леви активисти, е добре документирано и известно на властите от години. Решителни мерки срещу него обаче липсват", категорични са от Хелзингския комитет.

"Несъмнено публичните критики и исканията за премахване на един отявлено тоталитарен символ, какъвто е Паметникът на Съветската армия, са напълно легитимни. Незаконното насилие над хора, участващи чрез мирно събиране в дебатите за съдбата на паметника обаче, е нетърпимо. Такова насилие осъществява състава на престъпление от общ характер и трябва да се разследва навременно и енергично", посочват още от БХК.

На 17 август вечерта фенове на синия клуб, издигнали транспарант с надпис "Демонтаж", изпочупиха част от плочата с надписа на Паметника на Съветската армия, като по свидетелства на жени от палатковия лагер, са били въоръжени с боксове, чукове и спрейове. Полицията веднага арестува четирима от тях, левите партии заедно с "Възраждане" изразиха възмущението си, социалистите се зарекоха да възстановят потрошеното, а Костадин Костадинов си навлече гнева на фенклуба на "Левски", като нарече привържениците, участвали в погрома, еничари и дегенерати.

Последва предупреждение от феновете към лидера на "Възраждане" да внимава за здравето и кариерата си, с напомняне, че те винаги са отстоявали демонтажа на монумента. От ПФК "Левски" застанаха зад феновете си. Реакция от останалите партии, в това число и от управляващите, нямаше. Привържениците на десницата в столицата пък поздравяваха в социалната мрежа за действията им феновете на "Левски", предприели атаката срещу ПСА, когото наричат окупаторски. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък заяви, че палатковият лагер е незаконен и палатките трябва да се махнат, но не осъди нападението.