Той поясни, че именно през есента предстои да приключат програмите за временна заетост, финансирани от европейската "Програма за развитие на човешките ресурси", с което ще се изчерпи и финансирането.

"Хиляди безработни ще излязат от пазара на труда през тази година и особено в критичните последни три месеца - октомври, ноември и декември, могат да бъдат освободени от работодателите", каза Адемов. Причината е, че най-много договори за временна заетост са сключвани през втората половина на 2012 г. и в началото на тази, а продължителността им е между 6 и 12 месеца.

"Само че оттук нататък пари за тези хора няма и няма как да бъдат наети", каза Адемов.

Той обвини предишните управлавящи, че са похарчили и парите от Националния план за действие по заетостта.

В него за тази година са предвидени 73 млн. лв., увеличени от служебния кабинет с още 30 млн.лв. Вместо да се пазят за буфер за есенните месеци обаче, две трети от парите са договорени точно преди изборите, съобщи Адемов.

"Основната роля на Националния план за действие по заетостта е да има балансиращи и стабилизиращи функции, а оперативната програма да бъде допълваща. И сега какво се оказва? Оказва се, че две трети от парите са договорени точно преди изборите, без да се замислим сериозно по въпроса какво ще се случи в края на годината, когато са тежките дни на пазара на труда", каза министърът.

По негови разчети, за да може да се осигури заетост за тези хора, ще са необходими около 60 млн. лв. допълнително, докато възможностите са за не повече от 30 млн.лв., при това - с големи усилия.

Министърът съобщи, че държавата е забавила плащания към работодателите и по стажантската програма за пет месеца.

Все още няма окончателно решение дали парите за майчинство ще бъдат увеличени от първи юли или от първи октомври. Това ще стане ясно до два дни, каза още министър Хасан Адемов.