Пред депутати от вътрешната комисия в НС вицепремиерът заяви, че дори запазването на сегашната тенденция на поток от бежанци към България ще породи сериозен проблем.
В момента с 222 места е надвишен капацитетът за настаняване, който неотдавна беше фиксиран на 5000 места. 

Работи се за откриване на нови места за настаняване на още над 1500 души бежанци, след като през септември са открити 1300, каза Йовчев.

Има ли опасности?

По-малко от десет души са задържаните бежанци, за които има данни, че са потенциална заплаха за националната сигурност, заяви министърът.

По-рано той призна, че има рискове, които могат да застрашат националната сигурност, затова не трябва да бъде пренебрегвана възможността от навлизането на лица, свързани с терористични организации.

Екипи на ДАНС работят активно сред преминалите границата
на България, за да отсеят рисковете. В местата с бежанци има засилено полицейско присъствие.

Пренасочване на бежанци

Йовчев заяви, че страната ни обмисля възможността да поиска задействане на Евродиректива 55 за получаване на допълнителни средства и транспортиране на част от бежанците до страна от ЕС.

Въвеждането на Директива 55 е тежка процедура, която изисква време, така че никой не би могъл да се ангажира със срокове дали наше искане ще бъде удовлетворено. Искам да потвърдя още веднъж – нямаме взето такова решение. Консултациите с ЕК и със страните членки на ЕС продължават и ако се прояви желание, ще пренасочим бежанците към други държави”, уточни вътрешният министър пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Йовчев заяви, че Германия е изразила такава готовност, но все още не са проведени двустранни разговори.

Той отбеляза, че България се намира в извънредна ситуация и до края на годината разчитаме да получи от ЕК финансова помощ за справяне с проблема.

Успешно е приключила проверката на експертната група от Европейската комисия. Вече е признато, че имаме извънредна ситуация и можем да се възползваме от фондовете.
Обемът на финансовата помощ ще бъде определен в близките две седмици.

Йовчев призна, че има и здравни рисковено изтъкна следното:

"Осигурени са медицински екипи на място и прегледи още на границата. Извършват се прегледи, осигурени са необходимите ваксини, за да се избегне възникване на епидемия. Извършва се непрекъснат мониторинг от центъра за заразни заболявания.”

Заради недостига на места за сирийски бегълци днес бе отстранен шефът на Агенцията за бежанците