Предлагаме предумишлените убийства да се изключат от обхвата на Института на съкратено съдебно следствие, каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Той направи това предложение по повод убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе.

Сегашният Наказателен кодекс дава възможност подсъдимите за тежки престъпления да поискат съкратена съдебна процедура, и ако се признаят за виновни да получат до 50% съкращаване на присъдата.

"С ГЕРБ не сме го обсъдили. Ще го обсъдим в "Обединени патриоти" и след това ще говорим с ГЕРБ", посочи той. "Извършителите на най-тежкото възможно престъпление и посегателство имат законовата вратичка да получат много милостиво наказание", коментира Искрен Веселинов.

И добави:

"Преди години съществуваше защита съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления, специално при предумишлените убийства и тежката телесна повреда. Отново трябва да поставим на въпрос тези неща, да разискваме това тежките предумишлени убийства да бъдат изключени от обхвата му. Накърнява се чувството за справедливост на обществото. Един закоравял убиец получава 15 години, излиза и убива. Кой вярва тогава, че съдът е справедлив". 

Може би идеята на "Обединени патриоти" има резон, но трябва да се прочетат текстовете, които се предлагат, за да изкажем становище, смята депутатът от ПГ на БСП Пенчо Милков.

"Трябва да видим текстовете, които колегите от "Обединени патриоти" ще предложат. Престъпленията с тежък характер трябва да могат да се разграничават, защото всяко престъпление, което е наказуемо над 5 години вече се води тежко. И между тежките престъпления има такива, които се характеризират с висока степен на обществена опасност. Има и наказания, които са и без право на замяна", коментира социалистът. 

Всяка промяна, която е за по-добрата справедливост, ще бъде винаги подкрепяна. Това е наше задължение, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод предложението на ПГ на "Обединени патриоти.

"Трябва да бъдем много прецизни при всяка една промяна на законодателството", коментира той. "И към настоящия момент, когато имаме достатъчно годни доказателства и има извършено тежко престъпление, извършителят може да понесе най-тежката строгост на закона. Може да бъде с осъдителна присъда, която да съответства на извършеното от него деяние", обясни Цветан Цветанов.

"Когато има извършено тежко престъпление трябва да бъдем много по.щадящи с негативната оценка за институциите и за професионалистите, които работят денонощно", призова той.