За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на част от работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

Разговорът се проведе на "Дондуков" 2 по инициатива на организациите във връзка с високата цена на електроенергията за небитовите потребители. Според бизнеса, предложеният от правителството таван на компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията, в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща Според тях компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

Работодателите настояват за бързи и съгласувани действия на държавните институции и прилагане на ефективни мерки за компенсиране на бизнеса, за да се избегне рискът от преустановяване на работа и на фалити на български предприятия, загуба на работни места и социално напрежение, пише в съобщението на прессекретариата на държавния глава..

Те предагат конкретни мерки за компенсиране на бизнеса и апелират за свикване на експертен консултативен съвет за енергетика с участието на представители на компетентните институции и експерти, за да се намерят работещи решения за справяне с проблема. В рамките на разговора е посочено, че освен затруднения и загуби за големите предприятия, съществува реален риск за дейността на малкия и среден бизнес, който е поставен на прага на своето оцеляване.

Работодателите са подчертали, че проблемът с ръста на цените на електроенергията е на европейско равнище, но в същото време у нас могат да се намерят държавни механизми в подкрепа на бизнеса, изцяло в съответствие с изискванията на Европейския съюз /ЕС/.

Необходими са бързи и отговорни действия, за да се неутрализират последствията от кризата с цената на енергоресурсите, защото енергетиката е фундамент за развитието на всяка икономика, е заявил президентът Радев.

По думите му, ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност.  Това е пряко свързано и с овладяването на инфлацията, както и с подобряване на жизнения стандарт на всички граждани, е допълнил Румен Радев.

Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

Според президента освен незабавни мерки за овладяване на кризата, са необходими и политики в средносрочен план в сектор "Енергетика", което изисква балансиран подход, за да не се допуснат непоправими последствия върху пазарите и отрицателен ефект върху икономиката.

Румен Радев е заявил, че в диалог между институциите и бизнеса е необходимо да се изготви дългосрочна енергийна стратегия на България с визия за развитие на отрасъла за десетилетия напред.

Държавният глава е посочил още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и на икономиката. Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в рамките на ЕС и това трябва да се промени, заяви президентът. Той е посочил, че очаква преработените версии на инициираните от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси и на схемата за търговия с емисии в ЕС, за да се установи има ли спекула при търговията им.

Президентът се е ангажирал да продължи конструктивния диалог с работодателите за намиране на решение за овладяване на кризата и за начертаване на средносрочни и дългосрочни приоритети в сектор "Енергетика".

Междувременно на днешното заседание на МС премиерът Кирил Петкков заяви, че правителството има три основни казуса, които трябва да реши днес. Първият приоритет е енергийната криза. "Трябва да се фокусираме и да отделим допълнителен бюджет, за да можем да премахнем огромната тежест, която застрашава бизнеса, енерго-разпределителните дружества и крайните цени за бита. Ще вземем конкретни мерки и бюджети, така че да премахнем този осезаем и много остър риск за цяла България. Второто нещо, което трябва да направим, е да се фокусираме върху COVID кризата, тъй като Омикрон чука на вратата", каза Кирил Петков.