Членът на СЕМ и бивш говорител на Външно министерство Бетина Жотева съобщи във Фейсбук страницата си, че е осъдила депутата от БСП Александър Симов за обида. Тя заведе дело срещу него след скандала с журналистката Къдринка Къдринова от миналата лято. Тогава, по повод идеята за спиране на "Радио България" - секция на БНР, тя попита на заседание на парламентарна комисия Жотева споделяла ли е пред чужд посланик одобрението на вицепремиера Екатерина Захариева за това.

Александър Симов

Павлин Даскалов, Dir.bg

Ето какво написа в социалната мрежа днес Бетина Жотева:

"Преди година, за дълго време бях подложена на невероятен натиск и тормоз, добре организиран, политически оцветен, който престана да има нещо общо със свободата на словото, а целеше намеса и промяна на Съвета, в който работя.

Бях вкарана в интрига и си изпуснах нервите. Извиних се. Но явно не това беше целта, защото последва неописуем публичен линч.

За семейството ми да разказвам ли?!

Флагманът на публичното ми опозоряване, адептът на независимата и свободна журналистика, смелото перо на демократичната преса и голямата уста на БСП, Александър Симов даде всичко от себе си. Прилежно и методично, в пост след пост, в статия след статия ме громеше и омазваше...

Тогава си преброих приятелите. Благодаря на тези, които останаха до мен. Те ми помогнаха да заведа дело. Дело, на което рицарят на свободата на думите се отказа от своите. Адвокатите му пледираха, че нищо което е написал не е негово!!! Друг бил.

Съдът не призна нищо от неговите аргументи.

В решението пише: "Изказванията на ответника не отразяват обективно фактите, свързани с поведението на ищцата. От изказванията на С. е видно, че целта му е не да бъде огласена обществена информация, важна за обществото, а привличане на вниманието на аудиторията чрез опозоряване личността на ищеца, предизвикване на скандал. Всички изрази, използвани от ответника, съдържат негативно мнение за ищеца, изразено чрез употребата на крайно непристойни изрази. В случая ответникът в качеството си на народен представител от трибуната на Народното събрание не е спазил и предвидените в Правилника за дейността на народното събрание норми на етично парламентарно поведение."

Бих добавила, че е недопустимо да се използва най-високата трибуна в държавата за лична вендета. Недопустимо е човек да забравя откъде е тръгнал. Недопустимо е да си губим човешкия образ от власт, омраза или партийни поръчки.

"ОСЪЖДА на основание чл.45 ЗЗД, А. Т. С., егн [ЕГН], от [населено място], да заплати на Б. С. Ж., егн [ЕГН], от [населено място], сумата 7 000.00 лв., ведно със законната лихва от 06.07.2017 г. до окончателното й изплащане - обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, извършено от ответника в периода 06.07.2017 г. - 04.11.2017 г.,"

Има Господ! Има съд! Има правда!".

Малко по-късно самият Симов отвърна също във Фейсбук:

"Само за информация. Да, делото на Бетина Жотева срещу мен мина на първа инстанция. Тя искаше 23 хиляди лева, присъдиха й седем. Аз обаче няма да се откажа. Ще обжалвам. Има още две инстанции и съм убеден, че там искът й ще падне. Персоната Бетина Жотева не ми е интересна и заради това никога не съм я обиждал. Изказах политическа оценка за една държавна служителка, която заплаши журналист. И ще продължа да го правя :))".

Делото срещу депутата от БСП, който е бивш журналист от партийния вестник "Дума", беше заведено, след като той написа няколко пъти в социалната мрежа постове срещу Жотева, сред които например "комендант в концлагер". Някои от тях бяха препечатани от различи сайтове. Става дума за: "Охооо, човек може откровено да заподозре, че Жотева търси начин да тъпче с токчета интернета", "Съскащата се опитва да предизвика съчувствие. Чак да му се догади на човек", "Тази жена е бедствие. Колкото по-бързо хвърли оставка, толкова по-добре за всички в тази държава", "Бетина Жотева, съскащият фюрер на компанията", "Жотева да хленчи за агресията е все едно член на Ислямска държава да чете лекции за човешките права" и други.