Това каза депутатът Васил Антонов в декларация от името на ПГ на "БСП лява България" по повод на национално поклонение в края на май на остров Персин, край Белене, организирано от католическия свещеник Паоло Кортези, в което имаше възстановка на случвалото се по време на концентрационния лагер с участието на деца.

Извършеното от отец Кортези би могло да се категоризирана по много начини, но в никакъв начин като средство за изграждане на историческа памет, посочи Антонов, цитиран от БТА.

Според социалистите с опитите между деца палачи и деца жертви да се пресъздадат спорни факти от миналото не се изгражда историческа памет.

"Концлагерите в България са създадени по времето на фашизма под наименованието "селища на Държавна сигурност", като се изграждат с решение на министъра на вътрешните работи от 31 януари 1941 г., утвърдено от Министерския съвет на Богдан Филов", каза Антонов.

Той допълни, че лагерът в Белене е открит през 1949 г., в него са настанени както политически противници на властта, така и криминални престъпници.

"Закрит е 10 години по-късно от същата власт, която го е открила, след като са установили, че в него се случват извращения и насилие", отбеляза депутатът от БСП.

Българските социалисти почитаме всички невинни жертви на кървавите политически противопоставяния в България от 9 юли 1923 г. до 1989 г., каза Антонов и допълни, че от видяното на 30 май в Белене остават с убеждението, че един свещеник е напуснал полето на проповедта и се е наел да организира "политически мероприятия с деца".

Ние от ПГ на "БСП лява България" изразяваме дълбокото си възмущение от въвличането на деца в подобни сцени с подчертано политически цели, както и превръщането им в палачи и жертви, заяви Антонов и определи Кортези като "закъснял кръстоносец на Студената война".

Скандалът

На 30 май националното поклонение и възпоменание на жертвите на
тоталитаризма в Белене започна със спектакъл "Мост между поколенията",
организиран от католическия свещеник Паоло Кортези. Пиесата, съставена по материали за репресирани в лагера, беше изпълнена от деца и младежи от Белене.

Децата играеха роли на жертви и палачи, което предизвика остри реакции в социалните мрежи.

Самият отец Кортези обясни участието на децата във възстановката като участие в театър.

"Това при нас в Европа се казва театър, култура. При нас във всяко училище през февруари месец за Холокоста се правят пиеси с деца като надзиратели. Може би е изненада за България, защото тук не са правени такива неща, но при нас е култура, театър", коментира отеца.

Като театър го възприеха и преподавателите на героите палачи и жертви.

Опрените пистолети, макар и на игра, не разтревожиха и политиците, станали свидетели на възстановката. Сред тях бе председателят на парламента Цецка Цачева.