Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ ще предоставят на Украйна допълнителна помощ в сферата на сигурността на стойност 800 милиона долара за борба с руското нашествие, предаде Ройтерс.

Байдън заяви, че новата помощ включва 800 противовъздушни системи "Стингър", 100 гранатомета, 20 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, гранатомети и минохвъргачки, както и неуточнен брой безпилотни самолети.

"Ще дадем на Украйна оръжия, за да се бори и защитава през всички трудни дни, които ѝ предстоят", каза Байдън, цитиран от Асошиейтед прес.

Това са директни трансфери на екипировка от Пентагона към украинската армия и целят да помогнат срещу инвазията, заяви още американският президент. Той допълни, че Щатите помагат на украинците да се сдобият с допълнителни противоракетни системи с далечен обсег.

Байдън говори часове след като украинският президент Володимир Зеленски отправи апел чрез видеовръзка към членовете на Конгреса на САЩ да окажат по-голяма помощ на неговата страна.

Международният съд разпореди Русия да прекрати вражеските си действия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Преди две седмици Украйна се обърна към Международния съд с искане да се намеси, като заяви че Русия нарушава Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид от 1948 г. Според украинските власти Русия отправя фалшиви обвинения към Украйна за извършване на геноцид и използва това като претекст за инвазията си.

След новината украинският президент Володимир Зеленски написа в "Туитър": "Украйна постигна пълна победа в делото си срещу Русия в Международния съд. Той разпореди незабавно да се прекрати инвазията. Русия е задължена да се съобрази с постановлението на съда съгласно международното право. Русия трябва да се подчини незабавно. Ако игнорира постановлението, това ще я изолира още повече".

Путин е военнопрестъпник, заяви Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън за пръв път окачестви русия си колега Владимир Путин като "военнопрестъпник", предаде Франс прес.

"Това е един военнопрестъпник", каза Байдън в отговор отправен от журналистка въпрос в Белия дом. Досега нито един американски представител не бе използвал думите "военнопрестъпник" и "военни престъпления" във връзка с действията на Русия в Украйна.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков реагира светкавично на думите на Байдън. "Считаме за недопустима и непростима подобна реторика от страна на ръководителя на държава, от чиито бомби са загинали стотици хиляди хора по цял свят", каза Песков, цитиран от ТАСС.