Комитетът, организиращ церемонията по встъпване в длъжност на президента Джо Байдън и неговата вицепрезидентка Камала Харис, предупреди днес, че ще има изключително ограничено присъствие по време на събитието. Това се налага заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

"На 20 януари, избраният президент Джо Байдън и избраната вицепрезидентка Камала Харис ще положат клетва по време на една историческа церемония, която още включва много стриктни протоколи за сигурност и санитарни протоколи. Присъствието на церемонията ще бъде изключително ограничено и парадът, който ще последва, ще бъде променен според обстоятелствата", предупреждава комитетът.

Засега не е ясно дали или не на церемонията ще бъде Доналд Тръмп, който продължава да оспорва поражението си.

Коронавирусната пандемия не наруши програмата на Мелания Тръмп и тя спази дългогодишната традиция на първите дами да посещават вашингтонска детска болница в навечерието на коледните празници, предаде Асошиейтед прес.

Днес Мелания направи четвъртата си и последна визита в болницата като първа дама. "Невероятно е, че съм тук. Това е едно от любимите ми събития по време на сезона на празниците", каза Мелания по време на визитата в Националната педиатрична болница.

Първата дама спази традицията да прочете приказка по време на визитата. Преди тя го правеше пред много пациенти и техните близки, персонала, певци и танцьори. Сега програмата бе адаптирана към мерките за социална дистанция заради коронавируса. Мелания седна срещу коледната елха в болницата и пред нея върху две възглавници на червения килим седнаха две деца на 6 и на 8 годинки, които изслушаха приказка, прочетена от нея, в която се разказваше за празнична украса, която оживява. Телевизионната мрежа на болницата предаваше събитието, така че всеки в болницата можа да го проследи. След прочита на приказката бе пуснато коледно изпълнение на Марая Кери.

Клиниката отбеляза 150-ата си годишнина по-рано този месец. Болницата бе отворена от доброволци през 1870 г. с 12 легла за деца, прокудени от домовете си по време на Гражданската война.

При всяка визита в клиниката Мелания винаги казваше, че вижда, че духът на Рождество е жив във всяко едно от децата, борещо се с някакво заболяване.