Агенцията отбелязва, че Обама говори с необикновено откровен тон.
Американският президент Барак Обама призова днес за нова ера на многостранно сътрудничество в света за посрещане на глобалните предизвикателства, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Съединените щати не могат да останат на досегашната си позиция и да преследват своите цели сами, каза Обама в речта си на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
В първото си изказване от трибуната на световната организация американският президент направи още уговорката, че разбира "почти рефлекторния антиамериканизъм" през последните години, но подчерта, че той не може да бъде шаблон за отношенията на САЩ със света. "Тези, които имаха навика да бичуват Америка за това, че действа сама в света, сега не може да стоят настрана и да чакат Америка сама да реши проблемите на света", каза президентът на САЩ.
"Време е всички ние да поемем своя дял от отговорността за глобалния отговор на глобалните предизвикателства", заяви той. "Настъпи време светът да поеме в нова посока... към нова ера на ангажиране, основано на взаимен интерес и взаимно уважение", призова Обама от трибуната на ООН в присъствието на над 120 държавни и правителствени ръководители. Той даде да се разбере, че Съединените щати са се посветили на "нова глава на международно сътрудничество", и призова световните лидери да се съсредоточат върху това, което ги обединява, а не върху онова, което ги разделя. Всички страни имат отговорност да работят за бъдеще на мир и просперитет, подчерта американският президент.
Според него такова бъдеще може да се изгради въз основа на четири стожера - ядреното разоръжаване, поддържането на мира и сигурността, опазването на планетата и наличието на една глобална икономика, която предлага възможности на всички хора. Необходимо е тези стълбове да бъдат водещ принцип в международното сътрудничество, обяви той. Американският президент подчерта, че ООН се намира в решаващ момент от своята история. Световната организация върши изключително добра работа в цял свят, каза той, но в същото време припомни, че тя често е била форум, насаждал разединение, а не единство. Обама призова световните лидери да предприемат действия за опазване на планетата.
Опасността, която създават промените в климата, не може да бъде отречена и не бива да се бавим с отговора, подчерта той. Американският президент увери, че дните, когато страната му се е "ослушвала" за глобалното затопляне, вече са в миналото. Разбирам изкушението икономическото възстановяване от рецесията да вземе връх над борбата срещу промените в климата, но не бива да позволим това да се случи, предупреди той. Обама каза, че не иска един ден бъдещите поколения да погледнат назад и да се запитат защо "не сме предприели действия срещу промените в климата". Американският президент изрази увереност, че е настъпило времето да бъдат възобновени, без каквито и да били предварителни условия, израелско-палестинските мирни преговори. Целта е ясна, обяви той: "Две държави, съществуващи една до друга в мир и благоденствие".
Обама подчерта, че решаването на израелско-палестинския конфликт е от основно значение за постигането на едно бъдеще на мир и добруване. Иран и Северна Корея трябва да бъдат държани отговорни, ако продължат да се стремят към ядрени оръжия за сметка на международната сигурност, призова американският президент. Той апелира към света да бъде единен и да покаже, че "международното право не е празно обещание и че договорите ще бъдат спазвани". Вратата за преговори с Иран за ядрената му програма е отворена, даде да се разбере американският президент, но предупреди, че търпението на Съединените щати не е безгранично. Той зае същата позиция и към Северна Корея.