Това се случи след като народните представители приеха текстове от Закона за държавния бюджет за 2017 г. на второ четене, съобщи „Фокус“.

„За“ рамката на бюджета гласуваха 72 народни представители, „против“ – 22, „въздържали се“ – 14, с което рамката на бюджета бе приета.

Депутатите отхвърлиха предложението за отпускане на 10 млн. лева повече за БАН и на допълнителни 500 хиляди лева за Софийския университет "Свети Климент Охридски". Проблем при гласуването създаде подкрепено предложение от бюджетната комисия, което обаче не беше отразено в окончателната редакция на доклада за второ четене.

Може би е преднамерена, може би е случайна подмяната на решението на комисията по един малък, дребен, но много символичен въпрос, отнасящ се за финансова подкрепа за БАН, коментира Милен Михов (Патриотичен фронт). По думите му този проблем не е нито финансов, нито коалиционен, нито политически, а жест към българските учени.

Рамката на бюджета включват приходи от помощи и дарения в размер 21,9 млрд. лв. Разходите за 2017 г. са в общ размер на 11,09 млрд. лв.

Бюджетните взаимоотношения са в нетен размер 10,7 млрд. лв.

Вноската в общия бюджет на ЕС е 992,5 млн. лв.

Заложеният дефицит е близо 864,2 млн. лв.

Преди това почти без дебати депутатите гласуваха бюджета на НЗОК. За бюджета на ДОО обаче очаквано избухнаха спорове, които дори доведоха до оттегляне на подкрепата на ГЕРБ за евентуален кабинет на ПФ.

Чествания за 180 години от раждането на Васил Левски също скараха депутатите.