Евродепутатите Иво Христов и Александър Йорданов са били блокирани на летището във Франкфурт, след като полетът им е бил отменен. Това съобщават самите те в профилите си във Facebook. И двамата политици отбелязват, че са силно разочаровани от хаоса, който е настанал на германското летище.

"От вчера десетки хиляди пътници на летище Франкфурт са заложници на прекрасния нов свят, made of ideas! Ако човек си е изключил нотификациите в настройките, за да не го бомбардират ежеминутно, може и да не разбере, че на някоя от пощите си е получил известие, че полетът му е Canceled", пише в социалната мрежа Христов.

По думите му опашката била стометрова и "се вие пред 2-3 гишета, на които все още има служители, оставени да се справят с наплива".

Спестявам хотелските квартали с по една пицария за 1000 "заложници". И те са рожба на света от идеи.

"Сутринта хиляди пътници обикалят безпомощни празните гишета. Никой не е длъжен да владее електронната регистрация, особено когато менюто е само на немски. Възрастните хора са напълно безпомощни", заявява евродепутатът и продължава:

"Покрай терминалите за електронно чекиране изнервени пътници чакат служители на "Луфтханза" да ги асистират в регистрацията. Същите тези служители, за чиито заплати компанията не е искала да се охарчва, въвеждайки електронното чекиране. Те, завалиите, ходят като призраци от клиент на клиент, сигурно не са спали от денонощие. Зомбирани пътници блуждаят по коридорите забили нос в телефоните си. Ако не решение, поне намират там някакво забавление".

На финала на публикацията Христов съобщава, че ще хване полет за Цюрих, откъдето ще търси връзка за София.

В същата ситуация е попаднал и Александър Йорданов, който в няколко поредни поста във Facebook определя случващото се на германското летище като "еврохаос". 

" Тази вечер, както всеки четвъртък след края на сесията в Страсбург, трябваше да се прибера у дома, в София. Да, ама не. Пълен хаос на летището във Франкфурт. Десетки отложени полети и един от тях е този до България. Защо, поради каква причина, никой не обяснява или просто германците се правят на утрепани лисици. Вървят слухове. Основният - поредната стачка на алчните за пари служители на Луфтханза. След дълго чакане на предълги опашки се оказва, че утре първо трябва да летя за Париж, а от там с Божията помощ да се прибера в България", обяснява евродепутатът в социалната мрежа.

"С една дума - ЕВРОХАОС. Затова сега в хотелската стая си мисля, че най-после ние, българите, трябва да се научим да ценим доброто, когато го срещнем у нас. И да не бъдем вечни черногледци. Защото за два дни ги видях и германците, и французите. Открих им бол кусури. Лош пример - също. Но светът, скъпи приятели, е пъстър и нееднозначен. Има трески за дялане", добавя Йорданов.

В другия пост Йорданов споделя, че има информация за още двама негови колеги и журналистка, които също са били блокирани във Франкфурт.

"Защото европейски ценности с лопата да ги ринеш, но когато опрем до човешките ценности става по-сложно. Няма такава нито европейска, нито човешка ценност, която да налага хора до страдат, защото някакви мърляви служители на Луфтханза са решили предколедно да стачкуват, за да гудят някое и друго евро в джоба. Но, нейсе! Явно и германците не са дотам европейци, както би рекъл великият Алеко Константинов в моята ситуация. А и все още не знам дали няма да анулират и този полет. Възможно е да поживея днес на аерогарата във Франкфурт", пише още политикът. Става ясно още, че той е успял да стигне до Париж.

Преди около час Александър Александров е успял да се прибере в София.

"И вече: Добър вечер от София! Успях дори да гледам по БНТ 1 нещастието на България! Да, за Кирил Петков става дума", пише във финалния си пост евродепутатът.

През последните няколко месеца служителите на авикомпанията "Луфтханза" са в активни стачни действия. Те настояват за увеличаване на възнагражденията. Именно заради протестите стотици полети на компанията се отменят.