България заема централно място в плановете за отбрана на югоизточния фланг на НАТО. Това каза на учебния полигон "Ново село" край Сливен адмирал Стюарт Мънч, командир на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол. Коментарът му бе, в отговор на въпрос къде е мястото на България в изграждането на защитата на югоизточния фланг на НАТО.

Адмирал Мънч наблюдава на полигон "Ново село" съвместно учение с бойна стрелба Noble Blueprint 23 на многонационалната бойна група с участието на военнослужещи от България, Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, САЩ и Черна гора.

Вижте снимки >>

При разработването на регионалните планове сме в тясно сътрудничество с българските военни ръководители, каза още той и добави, че тази съвместна работа доведе до утвърждаването на регионалния план на последната среща на върха във Вилнюс.

Демонстрации на учението „Noble Blueprint -2023“ на полигон „Ново село“

Снимка: БТА

Той благодари на България за домакинството на учението. Подчерта, че членовете на Алианса са обединени в името на колективната отбрана. Ангажиментът ни да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО гарантира сигурността и просперитета на народите от Алианса, каза Мънч и допълни, че мирът и сигурността са запазени благодарение на постоянната бдителност и съвместните усилия за укрепване на сътрудничеството и способностите да се защитават като един.

Демонстрации на учението „Noble Blueprint -2023“ на полигон „Ново село“

Снимка: БТА

По думите му учението Noble Blueprint 23 е с цел да се опознаят по-добре критично важните характеристики на терена в България и дава гаранция, че ще бъдат подготвени за съвместни отбранителни операции.

Демонстрации на учението „Noble Blueprint -2023“ на полигон „Ново село“

Снимка: БТА

Учението Noble Blueprint 23 демонстрира единството и решимостта за възпиране и отбрана в Черноморския регион и готовността ни за колективен отговор, каза на учебния полигон "Ново село" край Сливен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той присъства на демонстрациите на сухопътни и военновъздушни бойно спомагателни способности от формирование на многонационална бойна група.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Снимка: БТА

България, като страна домакин, полага усилия да създаде необходимите условия за ефективна съвместна подготовка, заяви адмирал Ефтимов. Страната участва активно в мерките на НАТО за повишена бдителност и допринася за засилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Съюза в отговор на войната в Украйна, посочи той.

По думите му, целта на подобни учения е да се подобряват непрекъснато военните способности и бърза реакция.

На военния полигон „Ново село“ многонационалната бойна група с рамкова държава Италия демонстрира способности пред началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на съвместното командване на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч и други високопоставени гости от структури на алианса

Снимка: БТА

Noble Blueprint 23 се провежда на 26 и 27 септември 2023 г. под мотото "Да се опознаем взаимно, преди да имаме нужда един от друг". В него участват висши генерали и офицери от командните структури на НАТО в Европа на оперативно и тактическо ниво, командирите на Съвместното командване на силите на България и Румъния, командирите на видовете въоръжени сили и Щабния елемент за интегриране силите на НАТО.

Участниците в "Noble Blueprint - 2023" от състава на многонационалната бойна група демонстрираха днес способности за действия в съвместна настъпателна операция.

В трите фази на учението участваха близо 220 военнослужещи от състава на механизиран взвод, снайперски екип, инженерен взвод, артилерийско отделение, артилерийски минохвъргачен взвод, две механизирани роти и формирование за противовъздушна отбрана с общо 53 бойни и логистични машини, включително безпилотни летателни апарати. Беше извършена и медицинска евакуация на пострадал военнослужещ с използването на линейка и хеликоптер Black Hawk.

Демонстрации на учението „Noble Blueprint -2023“ на полигон „Ново село“

Снимка: БТА

На статичен показ след демонстрациите бяха представени образци на въоръжение и техника на военните формирования от състава на многонационалната бойна група.