Няма начин да получим неустойки заради закъснението на доставката на новите изтребители F-16, обясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в "Лице в лице" по бТВ. Преди няколко дни военният министър Стефан Янев обяви, че в края на месеца най-късно до март, у нас идват щатските експерти, с които ще преговаряме заради закъснението при изработването на самолетите.

"Ще положим усилия, но по договор ние нямаме право", каза той. Вицепремиерът обясни, че няма как да се предоговори договор. И допълни, че именно заради това е казал, че повече няма да изсипваме една торба пари за самолети на хартия. Василев индиректно упрекна предишните управляващи, че са го допуснали, като са подписали неизгоден договор.

"Договорът трябва да е изгоден за двете страни. Трябва да има аванс, неустойка, инвестиционна програма. Когато това го има, ние имаме един изряден договор", коментира Василев.

Той беше категоричен, че не очаква поскъпване на електричеството след вдигането на мораториума, който наложи парламентът и коментира нуждата от нови ядрени мощности в страната. Василев изрази и личното си мнение, че е против строежа на АЕЦ "Белене".

"Моето мнение е, че площадката на "Белене" не е подходяща", отсече Асен Василев. Той добави, че ще трябва да се обучава нов екип от специалисти, които да работят там, както и да се доизгражда инфраструктурата, което щяло да излезе много скъпо.

Но също така подчерта, че ПП ще спазят коалиционното споразумение за анализ на ядрените мощности, ще се проведат разговори с експертите и накрая ще теглим чертата и ще кажем къде е разумно да се изгради тази мощност", каза Асен Василев.