Часове преди утрешното историческо подписване на договора между Скопие и Атина, което е сред основните цели на българското европредседателство, българският министър на външните работи Екатерина Захариева поиска и ясна дата за членство на Македония в ЕС.

Тя съобщи, че  премиерите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев имат пълната подкрепа на Европейския съюз за подписването на договора, с който ще бъде решен дългогодишния спор за името на бившата югославска република и доказателство за това е, че на церемонията утре ще присъстват комисарят по разширяването Йоханес Хан и първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

"Водещото за България е на края на месеца Македония най-после да започне преговори за членство в Европейския съюз. Наистина няма никакво време и аз съм убедена, че след подписването на договора между Република Македония и Република Гърция утре между двамата външни министри, в присъствието на двамата премиери и в присъствието на комисаря Хан и комисаря Могерини, на 26-и когато е Съветът по общи въпроси, който аз председателствам, Македония ще получи зелена светлина за членство. Само ще спечелим. Няма да има никаква загуба, ако на 26-ти Република Македония започне преговорите за членство", каза Захариева, цитирана от БНР.

Захариева потвърди позицията, че София приема новото име Република Северна Македония и че с договора с Гърция се гарантира и българския национален интерес.

"Това, което е важно за нас и ние го казахме, но нашият договор го гарантира - да няма териториални претенции, така че името е прихватливо за нас, да. В самия проект на договор между Република Гърция и Република Македония има такъв текст. В нашия също има такъв текст, че двустранните договори, подписани преди това, ще продължат да важат и няма да има никакви проблеми за тях. Има наистина и текст, който казва, че договорът не е насочен към други държави. Това е в проекта на договор между Република Македония и Република Гърция. Така че ние единственото, което искаме, е заедно да бъдем в Европейския съюз, когато сте готови", каза българският вицепремиер и външен министър.

Първият дипломат на Македония Никола Димитров заяви, че договорът с Гърция стъпва на споразумението с България и не е необходима актуализация на договореностите със София.

"Много комплексно е питането, ако трябва да разговаряме с повече страни. Мисля, че с лидерство и с визия занапред не очаквам да имаме допълнителни проблем", каза той.

Димитров поиска гаранции, че след решаването на последния пред Скопие отворен въпрос вратите към евроатлантическата интеграция на страната ще бъдат отворени.

"Колкото по-големи пречки преодоляваме, толкова по-голяма ще бъде историческата победа и отварянето на вратите към евроатлантическата интеграция", каза той по повод предстоящата ратификация в парламента на Македония и евентуален референдум.

Горещ беше денят в Скопие, в пряк и преносен смисъл, но с изключение на протестите на крайните националисти в центъра, жителите на македонската столица се радваха на хубавото време в градския парк, където се проведе фестивал, посветен на българската и македонската култура и традиции.

На него присъстваха Екатерина Захариева и македонският ѝ колега Никола Димитров.