България ще настоява за ново разглеждане на Пакета Мобилност 1 в Европейския парламент. Това обяви на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след координационна среща днес в министерството с част от новоизбраните български евродепутати, както и с представители на превозвачите.

"Имаме пълен консенсус в националната позиция по отношение подхода на правителството, на евродепутатите и на индустрията за оптимизиране на досиетата, свързани с Пакета мобилност 1", посочи министърът.

По думите му това се налага, защото в момента имаме институционална несигурност относно избора на председател на Комисията, на Европейския парламент, на транспортната комисия, както и на докладчици по две от съществените досиета в транспортната комисия, поради това, че двама от тях вече не са евродепутати.

Той заяви още, че ще се иска да се направи оценка на първоначалните текстове, предложени от Еврокомисията, и на тези, които са приети от Европарламента. Даде пример, че в текстовете на ЕК не е имало предложение камионът да се връща на три седмици в държавата, от която е, докато депутатите са го гласували.

България има три полета на действие - Съвет, Комисия по транспорт и индустрия. Важно е да се направи максимален ефект на всички три нива, за да се оптимизират всички досиета, обясни Желязков.

По думите му в рамките на Съвета ще търсим подкрепа и от други държави членки на ЕС, за да бъде разширена групата на единомислещите. В края на юли сме поискали и среща с новото председателството на Европейския парламент и транспортната комисия, ако към този момент имаме новоизбрани председатели. Желязков посочи, че 2/3 от внеслите пакета "Мобилност" вече не са евродепутати.

Евродепутатът Андрей Новаков, който е в битката от предишния Европарламент, смята, че преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП. Той заяви, че е важен изборът на председател на транспортната комисия. Ако е човек, който спазва правилата, то би трябвало пакетът да бъде върнат на първо четене, тъй като при приемането му били нарушени процедури. Два от трите доклада не са били гласувани в комисията, а направо в зала, освен това били гласувани текстове, които не били преведени.