Държавата създава дружеството "Хелимед Сървисис", което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. Пред NOVA News Георги Гвоздейков, ръководител на спешната въздушна помощ, сподели, че проектът касае обществото и трябва да бъде разграничен от политиката.

Според него хеликоптер ще бъде взет на лизинг, за да бъде лицензирано дружеството.

"До ноември ще го осигурим и ще започнем да обучаваме персонал. Обществената поръчка ще бъде проведена от Министерството на здравеопазването. Ще участват производители от Европа и света. Средствата са осигурени, ще се изграждат шест оперативни бази", подчерта той.

"Разчитам на професионалисти в своята област - пилоти, инженери, лекари, финансисти. Ние сме сериозен и мотивиран екип", обясни той. И допълни, че назначението му не е незаконно, тъй като е бил депутат.

"Създаването на търговското дружество е заради необходимостта да отговорим на регламента, принципал е Министерство на транспорта, собственик на капитала е държавата. Законът е спазен. Направен е анализ, изследвани са модели в Европа. Спрели сме се на три възможни варианта в България - доставка на специализиран екип до мястото на произшествието, обработване на пациента на място и по време на полет. Следващата мисия е среща с друг наземен екип - с линейка. След това откарване до болница по най-бързия начин. Третата мисия е бърз трансфер между болници", разкри Гвоздейков.