Министерският съвет одобри проект на договор между правителството на Република България и правителството на Кралство Нидерландия за закупуване на два кораба минни ловци за сумата от 1 996 000 евро без ДДС, съобщиха от правителствената информационна служба (2 395 200 евро с ДДС).

Придобиването на минните ловци ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение в пълен обем на задълженията за провеждане на противоминни операции за осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС, се казва в съобщението.

Съгласно Закона за международните договори на Република България, с одобряването на проекта на договор за закупуване на двата кораба, правителството упълномощава министъра на отбраната да проведе преговори и да подпише договора, при условие на последваща ратификация от Народното събрание.

Процедурата по закупуването на двата бойни кораба се забави. Преди два месеца, на 10 септември, по време на представяне в Плевен на националната кампания "Бъди войник" министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрази надежда в рамките на месец да приключи закупуването за флота на два минни ловци.

Проектът е известен с наименованието "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции". Към него прояви интерес и Белгия, като за това се разбра на 25 септември т.г. след срещата на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с командира на Военноморския компонент на Въоръжените сили на Белгия контраадмирал Уим Роберехт. Контраадмирал Михайлов каза тогава, че разговорите с колегата му са били интересни и от гледна точка на бъдещите планове на българските ВМС за придобиване на кораби минни ловци втора употреба и възможностите, които имат белгийските военноморските сили да ги поддържат. Според него участието на белгийците в проекта е също възможна алтернатива за бъдещото развитие на двустранните взаимоотношения.

България разполага с минния ловец "Цибър", който през 2017 г. беше сертифициран по стандартите на НАТО. Сертифицирането е необходимо за военноморски единици, които са декларирани за участие в мисии и операции водени от НАТО.