Премиерът Кирил Петков ще се качи утре на паметника на връх Шипка по случай националния празник на страната 3 март и 144 години от Освобождението на България, съобщиха от правителствения пресцентър.

По-късно и от пресцентъра на парламента оповестиха, че председателят му Никола Минчев заедно с депутати ще участват в тържественото честване на върха. В края на миналата седмица обаче Минчев обяви по Нова телевизия, че няма да се качва на връх Шипка.

"Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините", заяви той с признанието, че няма да отиде на старопланинския връх, а ще остане за тържествата в София.

Впоследствие стана ясно, че президентът и вицепрезидентът обаче също остават в столицата и ще се включат в честванията пред Паметника на Незнайния воин. Вечерта Радев ще участва в Тържествената заря-проверка от 18.30 часа на площад "Народно събрание", където ще произнесе слово. Върховният главнокомандващ българската армия ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Да не се засича с българския премиер и председател на НС пък предпочете руската посланичка Елеонора Митрофанова, която се изкачи на Шипка още днес и заедно с екипа на посолството положи венци и цветя пред Паметника на свободата, издигнат в памет на загиналите по време на Руско-турската война 1877-1878 г.