Миналата седмица стана ясно, че от 1 юли българите и румънците, както и хората от страни извън ЕС, ще получават разрешителни за работа в Холандия само при „изключителни случаи”.

Младенов подчертава, че според Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС държавите-членки, които продължават да прилагат преходни периоди за пазара на труда на българи, трябва да разграничат режима за достъп на граждани на трети държави и режима за прием на онези граждани на ЕС, към чиито държави все още има преходен период.

По думите му, съгласно разпоредбите в мерките за свободно движение на работници, всяка държава с преходни периоди към България в тази област не може да въвежда по-ограничителни условия за достъп от тези, които са действали към датата на подписване на договора за присъединяване.

Българският министър припомня и меморандума за разбирателство от 2001 г. между социалното и холандското министерство и подписаното през 2008 г. писмо за сътрудничество за спазване правилата в социалната политика в случаи на трансгранична работа.

Това писмо е политически израз на взаимния ни интерес от превенция и борба с нелегалния труд или при командироване на работници от едната държава в другата, както и за регулиране на приложимото социално законодателство, обяснява министърът.
"Отново искам да потвърдя политическата си воля и ангажимент за съвместни действия за изпълнение на постигнатите двустранни договорености с оглед намаляване или премахване на евентуални негативни аспекти по присъствието на немногобройните българи на вашия пазар на труд, както и да изразя очакванията си, че при прегледа на прилагането на "преходните" мерки в Холандия към края на 2011 г., ще има достатъчно основания, които да доведат до тяхното преустановяване", подчертава Тотю Младенов.