"Има такъв народ" ще подкрепи ветото на президента за промените в Закона за адвокатурата. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS депутатът Станислав Балабанов. ГЕРБ обаче ще гласуват "против".

 "За пореден път се наруши правилника на Народното събрание. В началото на дискусиите беше направена работна група. Съображения, каквито има и във ветото, ние изразихме още тогава. Имаше съмнения за лобистки точки. Имаше недоволство от страна на Адвокатската колегия. Сега виждам, че Пеевски ги защитава, значи ветото е правилно", заяви Балабанов, който е водач на две листи на партията - в 16-и МИР Пловдив-град и 17-и МИР Пловдив-област. .

Вчера и от ПП-ДБ обявиха, че ще подкрепят президентското вето.

Балабанов определи процедурата за избор на нов главен прокурор като "извратена". "Когато третият мандат беше при нас, водихме разговори с ПП-ДБ и предложихме възможност за кабинет извън ГЕРБ и ДПС. Ако имаше редовно правителство, щяхме да направим процедурата прозрачна, а ВСС да изглежда по различен начин. Новите членове на Съвета и новият главен прокурор трябва да бъдат избрани от легитимно мнозинство", смята той.

По думите му ИТН е готова да управлява. "Избирателите имат исторически шанс да изберат на чия страна да застанат - на страната на разпада или на страната на разума", отбеляза Балабанов.

Георгиев от ГЕРБ: Във ветото на Радев върху Закона за адвокатурата има абсурдни мотиви

Депутатите от редиците на ГЕРБ-СДС няма да подкрепят ветото на държавния глава върху Закона за адвокатурата, заяви Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

"Автоматично се копират текстове от европейското законодателство и не се четат правилно", смята той и изрази опасение, че някой е подвел и президента, защото във ветото му имало "абсурдни мотиви".

"Изслушали сме представители на Висшия адвокатски съвет, на неправителствени организации, на Върховния касационен съд и на няколко различни адвокатски колегии. Не решаваме проблеми на лобита в адвокатурата, а на българското законодателство", отбеляза депутатът.

Георгиев каза още, че за да се сложи край на спиралата от предсрочни парламентарни избори, трябва по-широка представителност в Народното събрание и по-ярко изразена победа на вота на 27 октомври.