Преди дни НСО подписа договор за доставка на 7 аудита, модел A8 Quattro - дълга база, които ще струват на службата 723 275 лв. без ДДС. Новопроизведен модел от марката струва 170.321 лв., но НСО ще плати с около 46 000 лв. по-малко, тъй като изпълнителят е предложил цена от 123.990 лв. с ДДС за брой.

Колите, на които ще се возят министри, са с много екстри - разполагат с телевизионен тунер, DVD-плеър, мултимедийна система с цветен дисплей, електрически щори на задното стъкло и на страничните стъкла на задните врати, седалките са пригодени за лягане.

Днес от НСО заявиха, че от създаването си през 1991 г. основните им функции са гарантиране сигурността на държавното ръководство и чуждестранни делегации с безопасно транспортно обслужване. Заради това в службата е обособено самостоятелно звено, окомплектовано с 23 представителни автомобила.

"В процеса на интензивната експлоатация е потвърдено, че физическата им амортизация и овехтяване водят до чести аварии и откази. Това е причина за значително увеличение на експлоатационните разходи, неефективното и неикономично разходване на публични средства", се казва в официалното съобщение.

В тази връзка през 2009 г. е взето решение за поетапна подмяна на представителните коли, тъй като последната частична подмяна е била извършена през 2005 г. Понятието представителен автомобил е съобразено с добрите международни практики - да осигуряват достатъчно пространство в купето, както за разполагане на охраняваното лице, така и на придружаващите го преводач, протокол и охрана.

Тактиката на действие при критични ситуации, свързана с прилагане на специалните похвати от охранителите изисква наличие на подходящи условия за незабавна реакция - евакуация, употреба на физическа сила, помощни средства и оръжие, отбелязват още от НСО.

"Във връзка с рисковите ситуации на пътя, автомобилите трябва да притежават характеристики като бързо ускорение, маневреност, малък спирачен път, стабилност и надеждни системи за активна и пасивна безопасност. На тази база са разработени технически и икономически изисквания, без допълнителни екстри. Предвидено е те да бъдат използвани до приключване на цялостното обновяване на автопарка", се казва още в съобщението.

Направените разчети са били представени пред Народното събрание и Министерството на финансите за разработването на бюджета на НСО. През 2010 г., поради липса на пари, процесът на подмяна на автомобилите е спрян и стартира едва през 2013 г. с провеждане на обществена поръчка и доставка на първите седем автомобила.

Документацията за обществената поръчка, проведена съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки е публикувана на сайта на АОП и НСО, и на интернет-страницата на официалния вестник на ЕС, уточняват от НСО, като в съобщението си са качили всички линкове.

В края на минала седмица НСО подписа и два други договора за доставка на автомобили - 12 “Опел Астра” и един камион “Мицубиши Фузо”. Трите поръчки са за общо 1 059 655 лв.
Бюджетът на НСО тази година бе увеличен с 4 млн. лева.