Лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов обвини президента, че се позиционирал ясно на руска страна и това се е видяло от срещата му с Володимир Зеленски на "Дондуков" 2 по време на посещението му вчера.

"Паднаха някои маски", констатира той като извод от визитата на украинския президент.

"Ние и българската общественост знаем колко трудно съставихме това правителство, но вчера се видя, че това е било изключително важно - България да има редовно правителство. И това го казвам на фона на заявената позиция на президента вчера, който ясно се позиционира на страната на Русия", коментира съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. Това беше за мен важно от тази среща", коментира той.

"Аз се радвам, че за втори път се видях с президента Володимир Зеленски", добави Атанасов, който беше и в делегацията на Кирил Петков миналата година, когато посетиха Киев и се срещнаха за първи път със Зеленски.

"България ще предостави възможната помощ на Украйна, без това да се отрази върху боеспособността на Българската армия, бъдете сигурни в това, коментира Атанасов пред журналисти в парламента по повод новия списък с военна помощ, който е предоставил украинския президент Володимир Зеленски при визитата си в България вчера. Атанасов уточни, че това означава, че България ще предостави "това, което ни е излишно".

Съпредседателят на "Демократична България" коментира и очакването на Бойко Борисов, че ПП-ДБ ще си спази ангажимента за ротация и че ще се разберат за попълването на ръководните постове начело на регулаторите с изтекъл мандат, като отпадне принципът "техните кандидати са хубави и добри".

"Разумното би било и аз се надявам, че г-н Борисов е узрял за това, да седнем на масата двете политически сили и да видим цялата картина в държавата, за да намерим верните решения за кадровите назначения, а не да се правят по кьошетата и ъглите за едно или за друго и да бъдат търсени най-подготвените и качествените хора, които трябва да оглавят регулатори и други институции", каза Атанасов.

"Ние сме държавата на изтеклите мандати, коментира той и посочи, че има над 20 институции в България, чиито членове се избират от Народното събрание и са с изтекли мандати. Крайно време е наистина цялата картина да бъде подредена и ние чакаме от една седмица среща с г-н Бойко Борисов", заяви Атанасов.

Лидерската среща, която беше планирана за вторник, се отлага вече два пъти през тази седмица, като бе обяснено, че това се прави заради натоварен график за ГЕРБ и ПП-ДБ.